Felbomlik a legsikeresebb "nemzetek közötti társulás"?

Infostart
2012. január 11. 11:02
A brit kormány kedd délután úgy határozott, hogy a skót parlament számára engedélyezi népszavazás kiírását arról, elszakadjon-e Skócia az Angliától, vagy sem.

Ha a kormány ajánlatát elfogadja mind a londoni, mind az önálló skót képviselőház, akkor egy vagy másfél éven belül urnák elé lehet szólítani Skócia népét, hogy igennel vagy nemmel válaszoljon. Korábban olyan elképzelés is volt, hogy legyen egy harmadik kérdés nagyobb mérvű skót autonómiáról, de ez az új változatban nem szerepel.

A népszavazást konzultáció előzné meg, és London mielőbb lépni szeretne az ügyben, mert úgy látja, hogy a halogatás árt a skót gazdaságnak.

David Cameron brit miniszterelnök nem szeretné Skócia elszakadását, de elismeri a skótok jogát népszavazásra. A kérdés nem először merül fel, a skót Nacionalista Párt küzd a népszavazás megtartásáért. De a közvélemény-felmérés szerint a teljes elszakadást jelenleg csak a skótok 32 százaléka támogatná.

Kommentátorok úgy vélik: tragédia lenne, ha az emberiség történelmének - úgymond - legsikeresebb nemzetek közötti társulása felbomlana.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást