Milyennek látják a magyar Alkotmányt Franciaországban?

Infostart
2012. január 4. 14:06
Az új magyar alkotmány médiafogadtatása ellenséges Franciaországban, a napilapok olvasóinak egy része azonban kifejezetten pozitív módon viszonyul a témához.

"Ultrakonzervatív, szabadságkorlátozó, nacionalista" - a magyar alkotmányt hatálybalépésekor gyakorlatilag ugyanazokkal a szavakkal bírálták a francia sajtóban, mint tavaly áprilisi megszavazásakor. A liberális Le Monde című napilap keddi vezércikkében egyenesen azt sugallja, hogy az Európai Uniónak meg kellene büntetnie Magyarországot.

A lap az alkotmány jelentette politikai problémák mellett azt is Orbán Viktor szemére veti, hogy egyfajta "nacionalista krédó" által vezérelve úgy döntött, országa egyedül is képes kilábalni a gazdasági válságból, és nem hajlandó alávetni magát a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által támasztott feltételeknek.

A Le Monde egyébként keddi kiadásában Magyarország kapcsán interjút készített egy francia Közép-Európa szakértővel, aki szintén nacionalista megnyilvánulásnak nevezi az új alkotmányban használt szimbolikus, egyebek mellett a Szent Koronára történő utalásokat, hangsúlyozza azonban, hogy Orbán Viktor nem nevezhető fasisztának.

Paul Gradvohl úgy véli, ha a magyar miniszterelnököt gazdaságpolitikája alapján a francia politikai palettán kellene elhelyezni, akkor valahol a néhai Francois Mittrerand-hoz közelálló nemzeti baloldali Jean-Pierre Chevenement és a nemzeti jobbot képviselő Philippe de Villiers között foglalna helyet.

A napilapok által az interneten közölt cikkekhez fűzött olvasói kommentárok a fentinél is érdekesebb véleményeket tükröznek. A Le Figaro előfizetői közül például, többen követendő példának tartják azt, hogy Orbán Viktor igyekszik megőrizni országa szuverenitását, és hozzászólásukat azzal zárják, hogy "éljen Magyarország!", franciául "Vive la Hongrie!"

A Le Monde olvasóinak egyike arra figyelmeztet, hogy Orbán Viktor demokratikus választásokon került hatalomra, és úgy véli, a kormányfőnek joga van ahhoz, hogy ne teljesítse Brüsszel követeléseit. A jobboldali keresztény internetes fórumokon a vélemények meglehetősen egybehangzóak: Magyarországot valójában azért támadják, mert új alkotmányában név szerint említi Istent, és hivatkozik a keresztény gyökerekre, ami a mértékadó francia média számára rettenetes dolognak számít.

Az új alkotmány körüli médiareakciók egyik járulékos következménye érdekes módon az, hogy számos francia élénken érdeklődik Magyarország iránt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást