Így működik a dugódíj Londonban

InfoRádió / MTI
2011. december 27. 20:34
Tarlós István budapesti főpolgármester korábban jelezte, hogy 2013-tól behajtási adót, azaz dugódíjat vezetnének be a főváros egy részére vonatkozóan. Hasonló rendszer Londonban már 2003 februárja óta érvényben van.

Londonban rendszámleolvasó kamerák segítségével működik a város hatalmas belterületére érvényes dugódíj rendszer. Hétfőtől péntekig, reggel 7 és este 6 óra között csak 10 font, azaz mintegy 3200 forintnak megfelelő összeg lefizetése ellenében lehet behajtani a belső kerületekbe. A szabálysértőket ennek hatszorosára büntetik. Néhány átszelő sugárút használata ingyenes, de ezekről a zónában nem lehet fizetség nélkül letérni.

A kifizetés interneten eszközölhető, akár a behajtást követő napon is. Az automata ellenőrző és regisztráló berendezéseket az IBM működteti, igen kis hibaszázalékkal.

A londoni dugódíj alól mentesek az autóbuszok, minibuszok és taxik, a mentő-, tűzoltó- és rendőrautók, továbbá a nem benzinnel hajtott gépjárművek. A dugódíj-köteles kerületekben lakók 90 százalékos kedvezményt élveznek, ha egyben kifizetnek egy-egy hetet. A díj külföldi rendszámú autókra is vonatkozik, bár nem-fizetés esetén a büntetést nehéz behajtani. Az Egyesült Államok és Németország diplomáciai képviselete nem hajlandó autóira vonatkozóan elismerni a díj jogosságát, adónak tekinti, és a diplomaták adómentességét kimondó Bécsi Egyezményre hivatkozik.

London szingapúri példára vezette be a behajtási díjat, más angol városokat még nem sikerült az elfogadására bírni, bár a skóciai Edinburgh városvezetése esetleg rövidesen megszavazza.

Kétségtelen, hogy hétköznapokon munkaidőben könnyebb lett a közlekedés London belső kerületeiben, hat óra után azonban újra nagy a zsúfoltság. A legforgalmasabb a Westminster városrész, itt vannak a színházak, a szórakozóhelyek és rengeteg a vendéglő. Jelenleg este és vasárnap délután bizonyos járdaszakaszok mentén ingyenes a parkolás.

A kerület önkormányzata most ennek a megszüntetésére és csillagászati parkolási díjak bevezetésére készül, aminek katasztrofális hatása lehet a helyi szolgáltatóiparra. Széleskörű tiltakozómozgalom indult a tervezet megvalósítása ellen, még a kormánypárti főpolgármester is túlzónak tartja Westminster kormánypárti önkormányzatának ezt a bevételnövelő elképzelését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást