eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Délre üldözi az embereket a válság

Több európai országból délre vándorolnak el az emberek, sok esetben a volt gyarmati hatalmak polgárai próbálnak boldogulni az egykori gyarmatokon. Többek között ilyen hatással van a pénzügyi válság a társadalmakra - írja tényfeltáró cikkében az angol Guardian című lap.

Angela Merkel azt mondta: Európa a II. világháború óta legnehezebb óráját éli át. Sokan érthetnek egyet vele, ezért inkább úgy döntenek, hogy kivándorolnak - derül ki a Guardian összeállításából.

A lap újságírói több európai kivándorlóval is beszéltek, és azt írják, hogy több tízezer portugál, görög, ír, olasz és spanyol polgár próbál Európán kívül szerencsét.

Az idén 2500 görög költözött át Ausztráliába, és további 40 ezret érdekel a lehetőség. Az ír statisztikák szerint ebben az évben 50 ezer ember emigrált Ausztráliába és az Egyesült Államokba. A Gazdasági és Társadalmi Kutatások Intézete szerint jövőre 75 ezren fordítanak hátat a hazájuknak.

Portugál adatok szerint 10 ezren távoztak az olajban gazdag egykori afrikai gyarmatra, Angolába. A helyi konzulátusok már közel 100 ezer regisztrált portugálról írnak. Õk más volt gyarmatokat is kiszemeltek maguknak, sokan meg sem állnak Mozambikig, vagy Brazíliáig.

Goncalo Pires grafikus arról beszélt, hogy Lisszabonban elég nyomasztó a környezet, Rióban viszont sokféle érdekes munkalehetőség várja. A Görögországból Ausztráliába költözött Joy Drosis szerint "valamit tenni kellett... Görögország kárhozatra van ítélve. Szerencsémre beszélek angolul" - mesélte.

A görögök - különösen a jól képzettek - a szélrózsa minden irányában menekülnek hazájukból. Például, távoznak az orvosok: 2000-ben a doktorok 9,5 százaléka vándorolt el. Helyüket jobbára alacsonyan képzett albán, bolgár, román és grúz bevándorlók veszik át, és már a lakosság 10 százalékát teszik ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×