Kim helyét átvette a Nagy Utód

Infostart
2011. december 20. 09:59
Miközben Észak-Korea népe 12 napon keresztül gyászolja a hétvégén elhunyt diktátort, Kim Dzsong Ilt, a fiát máris a "Nagy Utódnak" hívják. A térséget bizonytalanság tölti el, mert nem lehet tudni, mire kell számítani az új phenjani vezetőtől.

Miközben észak-koreaiak tömegei zokogtak nyilvánosan a tévékamerák előtt Kim Dzsong Ilt gyászolva, a helyi média gyorsan szentesítette az utódlást azzal, hogy "Nagy Utódként" kezdte el emlegetni Kim fiát.

Kim Dzsong Il a világ negyedik legnagyobb hadseregét tartotta fenn, és atomhatalommá emelte a világtól elszigetelt országát, miközben milliók éheznek Észak-Koreában, és a legkisebb ellenállás jelére is börtönbe vetnek embereket.

Az a tény, hogy tapasztalatlan fia, a tavaly négycsillagos tábornokká előléptetett Kim Dzsong Un lép a helyébe, bizonytalanságot válthat ki Kelet-Ázsiában. Az ifjabb Kim nagybátyja és annak felesége is fontos posztokat töltenek be az észak-koreai államgépezetben, és elemzők szerint ez akár hatalmi harchoz vezethet - vagy éppen ellenkezőleg. A rokonok magas posztja megkönnyítheti a fiú hatalomra lépését - mondják mások.

Észak-Korea a déliek szerint hétfőn egy kis hatótávolságú rakétát tesztelt, de az nem volt világos, hogy mindennek köze volt-e az idősebb Kim halálához. A déliek karácsonyfákat akartak kivilágítani a határon, de végül letettek erről, mert az északiak jelezték: ezt provokációnak tartanák.

Dél-Korea régóta arra számított, hogy Kim Dzsong Il halála elvezethet a félsziget egyesítéséhez. Az egyesítéssel járó bizonytalanság azonban nem hiányzik a déli cégeknek. A szöuli Kospi index közel három és fél százalékot zuhant a halálhírre.

Több elemző szerint az Egyesült Államok és az új vezető is arra használhatja fel a helyzetet, hogy óvatosan nyisson a másik felé. Phenjan korábban atomprogramjával zsarolta a külvilágot, hogy segélyeket csikarjon ki. Az északiak már korábban is jelezték, hogy tárgyalnának Washingtonnal, amely azonban előfeltételekhez köti a nemzetközi tárgyalások felújítását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást