Agresszív lesz-e Észak-Korea Kim halála után?

Infostart
2011. december 19. 20:30
A külvilág most azt találgatja, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető váratlan halála után az örökébe lépő fia valamilyen agresszív lépéssel próbálja-e bizonyítani a rezsim erejét? Az ország nukleáris programja miatt Washington szoros figyelemmel követi az eseményeket. Szvetnik Endre összefoglalója.

A hazájában "Kedves Vezérnek" nevezett, külföldön azonban csak sztálinista diktátornak tartott Kim halálát egy könnyező bemondó jelentette be az észak-koreai televízióban. A beolvasott hír szerint a 69 éves vezető a "fizikai és szellemi túlterhelésbe" roppant bele, miközben utazása során tanácsokat adott.

A hivatalos észak-koreai hírügynökség megerősítette, hogy helyét 27 éves, legkisebb fia, Kim Dzsong Un veszi át, aki "a Párt, a hadsereg és a nép kiváló vezetője".

Az állami tévé zokogó embereket mutatott, hírügynökségek szerint azonban a képek arra utaltak, hogy az élet a normális kerékvágásban folyt tovább.

Dél-Koreában - amely technikailag még mindig háborúban áll szomszédjával - készültségbe helyezték a hadsereget és a köztisztviselőket, eddig azonban nem tapasztalták, hogy az észak-koreai hadsereg csapatmozgásokat hajtott volna végre.

Li Mjong Bak dél-koreai elnök konzultált amerikai kollégájával, Barack Obamával, hiszen Washington is szoros figyelemmel kíséri a helyzetet. Egyes biztonsági szakértők az észak-koreai rezsim összeomlását éppen Kim halála esetén tudták elképzelni. Victor Cha, a Washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok intézetének Korea-szakértője szerint "most előállt ez a helyzet, és nem tudni, mivel végződik." Dane Chamorro, a Control Risks tanácsadó cég igazgatója szerint a rezsim ilyen helyzetekben tehet olyasmit, amivel létét és erejét próbálja bizonyítani. "Például rakétateszt, vagy valamilyen agresszív lépés várható tőlük" - mondta.

Az Egyesült Államok Dél-Korea biztonságának fő garanciája, de Barack Obamának a választási év előtt nem hiányzott egy lehetséges újabb nemzetközi konfliktus - éppen egy olyan, atomfegyverrel rendelkező ellenséges országgal, mint Észak-Korea.

Elemzők szerint Kim Dzsong Un rendelkezik azokkal a vezetői képességekkel - és itt egyfajta kíméletlenségre való hajlamra is utaltak -, amellyel irányítani lehet az elszegényedett és éhezés sújtotta országot. Kérdés, hogy milyen politikát akar megvalósítani a külvilág felé. Apja életének utolsó két évében Észak-Korea súlyos támadásokkal provokálta déli szomszédját. Tavaly 50 dél-koreai halt meg, amikor az északiak tüzérségi támadást indítottak egy déli sziget ellen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást