Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Többet fognak keresni a szlovák orvosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovákiai orvosok elérték céljukat: a parlament elfogadta a kormánnyal kötött egyezségüket. Az orvosok a jövőben az eddiginél jóval többet fognak keresni.

Úgy tűnik, végleg sikerült pontot tenni az orvosok és a kormány közötti több hónapos vita végére. Hosszas, olykor indulatos vita után a pozsonyi parlament gyorsított eljárásban a szükséges törvénymódosításokkal jóváhagyta azt az egyezséget, amelyet két hete kötött a szlovák kabinet a kórházi orvosok szakszervezetével.

Meglepő módon a megállapodást az eddigi kormánypártok közül csupán a Bugár Béla vezette Híd képviselői támogatták, a többiek ellenezték vagy tartózkodtak a szavazáson. A szükséges többséget végül sikerült biztosítani, mert a legnagyobb ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Smer, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) honatyái, továbbá a függetlenek is igennel voksoltak.

A törvénymódosítás alapján jövőre két lépcsőben emelik a mintegy 7400 kórházi orvos bérét. Januártól az orvosok minimális alapfizetése 807, júliustól 923 euró lesz. A szakorvosoké az új évtől 1230-ra, nyártól pedig legalább 1461 euróra emelkedik.

A kormánykoalíció két pártja, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) nem támogatta az egyezségnek azt a rendelkezését, amellyel leállították a kórházak állami részvénytársasággá való átalakításának folyamatát.

Robert Fico ezzel szemben azt hangoztatta, hogy a tervezett lépéssel még közelebb kerülnének a kórházak magánosításához, ami - szerinte - megengedhetetlen. Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) vezetője szerint a kórházi orvosok munkabeszüntetése és zsarolása elfogadhatatlan, mert rövidesen ugyanezt a módszert követhetik a magánorvosok, a pedagógusok és a többi, ugyancsak alulfizetett állami alkalmazott. "Ha az ő követeléseiket is teljesítik, akkor Szlovákia a görög útra sodródik" - hangsúlyozta a pártelnök.

Marian Kollár, az orvosszakszervezet elnöke elégedetten fogadta a szavazás végeredményét. Szerinte elsődleges követelésük nem is a béremelés, hanem a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának teljes és végleges leállítása volt, amit sikerült elérni. Elemzők szerint a döntéssel tovább mélyülhetnek a szlovák egészségügy finanszírozási gondjai.