eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

"Egyetlen ország sem tudja megvédeni magát az eurózóna válságától"

Nyomasztónak írta le a világgazdaság kilátásait a Nemzetközi Valutaalap vezetője. Christine Lagarde felhívta a figyelmet, hogy a gazdaságok összefonódása miatt egyetlen ország sem tudja megvédeni magát az eurózóna válságától.

"Nem túl rózsások a kilátások, lassabb a növekedés, magasabbak a deficitek, mint jósolták" - mondta az amerikai külügyminisztériumban tartott előadásában Christine Lagarde, az IMF ügyvezető igazgatója.

Nincs olyan gazdaság - legyen fejlett, vagy fejletlen -, amely el tud határolódni az egyre mélyülő válságtól - tette hozzá, és figyelmeztetett, hogy a közös fellépés hiánya protekcionizmushoz és az 1930-as éves válságát idéző elzárkózáshoz vezethet egyes országokban. "Ez nem egy olyan válság, amit országok egy csoportja oldhat meg. Remélhetőleg minden ország, minden térség és midenféle állam akcióba lép" - mondta.

A Valutaalap arra figyelmeztetett, hogy lefelé módosíthatja 2012-es gazdasági növekedési prognózisait az eurózóna adósságválsága és az amerikai gazdaság lassú növekedése miatt. A gondokat kezdik Kínában is érezni, ahol visszaesett az ipari termelés, mivel csökkent a globális kereslet és szigorítottak a hitelfeltételeken.

Az eurózóna válságkezelésének az IMF is része lesz - az EU-vezetők a múlt héten állapodtak meg arról, hogy 200 milliárd dollárt kölcsönöznek a Valutaalapnak, amely ebből a pénzből is támogatja majd a megszorult európai gazdaságokat.

Lagarde beszédében megemlített olyan siker sztorinak számító ázsiai és latin-amerikai régiókat, ahol a kormányok az IMF segítségével válságaik idején lépéseket tettek a bank- és pénzügyi rendszer megerősítésére. "Helyesen cselekedtek" - mondta.

Közben több európai lap is beszámolt arról, hogy Csehország és Magyarország sem lelkesedik az európai adópolitika harmonizálásáért, és ez veszélybe sodorhatja az eurómentő tervet, amelyből először csak Nagy-Britannia maradt ki.

Maguk a britek a francia Központi Bank vezetőjétől kaptak a fejükre: Christian Noyer azt javasolta, hogy a hitelminősítők előbb rontsák le London, mint Párizs besorolását. "Ott nagyobb a deficit, az adósság és az infláció és kisebb a növekedés, mint nálunk". Franciaország attól fél, hogy lerontják tripla A, azaz kiváló besorolását, ami sokba kerülhet a párizsi államkasszának és az adófizetőknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×