Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A lázadó falu kitart

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kínai rendőrség vesztegzár alá vonta az a déli falut, amelynek lakói fellázadtak, és elüldözték a pártilletékeseket. Az ok: az általuk jogtalannak tartott földfoglalások és az, hogy a rendőrök és katonák korábban brutálisan bántak a tiltakozókkal.

Vukan 13 ezres lélekszámú település a déli Kuangtong tartományban, és arról lett ismert, hogy az ottani lakosok nyíltan szembeszálltak a hatalommal. Lassan egy hete már, hogy a kormány elvesztette az uralmat a település felett. A falu a Honghonghoz közeli, gazdagnak számító régióban fekszik, és a kormányt bírálók Kína-szerte élénk figyelemmel követik az ottani eseményeket.

Bár a hatóságok hírzárlatot rendeltek el, a Twitter kínai megfelelőjén korábban kijutott az információ. A kínai cenzorok azonban immár megpróbálják blokkolni a Vukanról szóló kereséseket a Vejbo oldalon.

A helyiek azután kezdtek tömeges tiltakozásba, miután a rendőrségi fogdában meghalt egy lakos, akit a korábbi, szeptemberi lázongások szervezésével vádoltak. Az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy a lakosok azt állítják: korrupt illetékesek átjátsszák a földjeiket ingatlanfejlesztőknek, de nem vásárolják ki a tulajdonosokat.

A fogdában meghalt 42 éves férfi a falusiak nevében próbált tárgyalni hatóságokkal, és a rendőrök azt mondták, hogy szívbántalmak okozták a halálát. A bizalmatlan helyi lakosok körében azonban elterjedt a pletyka, hogy agyonverték.

Több ezer falusi gyűlt össze a főtéren Hszüe Csin-po temetésére, bár a polgármester azzal fenyegetőzött, hogy "a kormány lecsap a bujtogatókra". A hatóságok valóban egész héten át vesztegzár alatt tartották a falut: lezárták a Vukanba vezető utakat, a külföldi tévék stábjai, például a BBC operatőrei, azonban valamilyen módon bejutottak a településre.

A kormány mostanra elhatározta, hogy megosztja a tüntetőket: bejelentették, hogy vizsgálat indul a telekeladások miatt, és az építkezéseket "ideiglenesen szüneteltetik", a rendőrkordonon kívül pedig megjelent egy teherautó egy tonna rizzsel. Az élelmiszerből bárki kaphat, aki aláírja, hogy együttműködik a hatóságokkal. A lázadás vezetői azt mondták, hogy csak gyerekek írták alá a papírt - a falusiak továbbra is összetartanak.

Vukan esete nem egyedi: Kínában minden évben több ezer helyi lázadás és tiltakozás tör ki, de ilyen kitartó tiltakozómozgalomra még nem volt példa.