eur:
394.39
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Áldozat lett a feltételezett gyilkosból?

Az orosz nyomozóhatóságok szerint áldozat és nem elkövető Andrej Lugovoj parlamenti képviselő, akit azzal vádolnak Nagy-Britanniában, hogy megmérgezte a Kreml-ellenes kiállásáról ismert volt titkos ügynököt, Alekszandr Litvinyenkót. Lugovojt az orosz alkotmány értelmében nem adhatják ki a briteknek.

A britek gyilkossággal vádolják, az oroszok szerint áldozat Andrej Lugovoj egykori KGB-s testőr, jelenleg parlamenti képviselő, aki így újabb biztosítékot kapott arra, hogy nem adják ki Londonnak.

A britek azt állítják, hogy Lugovoj mérgezhette meg 2006-ban egy londoni találkozón a brit állampolgárrá vált volt orosz titkos ügynököt, Alekszandr Litvinyenkót, aki a Putyin-kormányzat egyik legnagyobb bírálója volt.

Orosz nyomozók viszont azt állítják, hogy Lugovojt is meg akarták ölni a brit fővárosban, ugyanazzal a radioaktív izotóppal, amely rövid idő alatt végzett Litvinyenkóval.

Az orosz nyomozóhivatal nevüket elhallgató tagjai azt mondták, hogy "ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást" egy Lugovoj elleni gyilkossági kísérlet miatt

Andrej Lugovoj, aki korábban nem foglalkozott politikával a nacionalista Liberális-demokrata Párt listáján jutott be a parlamentbe. London és Moszkva között elmérgesedett a viszony a kiadatásáról folyt csatározásban, az ügy azonban megfeneklett, mert Lugovoj képviselői mentességet kapott.

Ezt azonban elveszítheti, ha vasárnap nem választják ismét be az orosz parlament alsóházába, az Állami Dumába. Lugovoj továbbra is ártatlannak mondja magát, és arra utalt, hogy valójában a magát Litvinyenko barátjának mondó egykor befolyásos, és szintén Londonba menekült oligarcha, Borisz Berezovszkij állhat a gyilkosság mögött.

Az őrző-védő céget is vezető Andrej Lugovoj azt mondja, hogy ő maga is sugárfertőzést szenvedett, de meggyógyították.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×