Anglia nem szűkölködik működő tőkében

Infostart
2011. november 21. 18:00
A hatalmas államadóssággal küzdő, megtorpant brit gazdaságnak élénkítésre, az államkasszának pedig új bevételi forrásokra van szüksége. George Osborne pénzügyminiszter hétfőn tette közzé elgondolásait, például fizetős autópálya gyors-sávok létesítéséről.

Nagy-Britanniában ingyenes az autópályák használata, és a kormány megígérte, hogy ez még hosszú ideig így marad. De a pénzügyminiszter expressz sávok létesítését tervezi, amelyekre a sietős autósok díjfizetés ellenében hajthatnának rá.

A megszabott maximális sebességet itt is be kell majd tartani, de biztosított az előrehaladás, akárcsak a városi autóbusz sávokon, még torlódás vagy dugó esetén is. A gyors-sávokat magánvállalkozók üzemeltetnék, rendszámleolvasó automaták segítségével. Kérdés, mit szól a tervhez az egyszerű motoros, aki fizeti a magas forgalmi adót, s közben néznie kellene, hogyan suhannak el mellette a gazdagok.

Szerepel a pénzügyminiszter gazdaságélénkítő tervezetében az is, hogy 400 millió fontot különítsenek el 16,000 lakás megépítésére, továbbá negyven, régen megvalósításra váró infrastrukturális nagyberuházásnak szabad utat biztosítanának. Ezek között van például újabb vasútvonalak villamosítása.

Általában egyszerűbbé akarja tenni a brit kormány a vállalati adminisztrációt és elő kívánja segíteni a munkaerő bővítést. Még vita folyik arról, elfogadható-e a Gyáriparos Szövetség elgondolása, amely szerint szubvenciót kapnának azok a vállalatok, amelyek nem külföldi, hanem brit fiatalokat vesznek fel. Ennek azzal összefüggésben van különös jelentősége, hogy a brit 16 és 24 év közöttiek körében több mint egy millióra nőtt a munkanélküliek száma.

A gazdaságélénkítés új modelljére David Cameron miniszterelnök szerint is sürgető szükség van, hétfői beszédében arra figyelmeztetett, hogy e nélkül az euróválság recesszióba taszíthatja Nagy-Britanniát.

A pénzügyminiszter elgondolásai azt jelzik, hogy működő tőkében nem szűkölködik Anglia.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást