Sarkozy árgus szemekkel figyeli az elbocsátásokat

Infostart
2011. november 20. 09:30
Beleszólt a francia államfő a Peugeot-Citroen autógyártó leépítési terveibe és nem engedi, hogy négyezer alkalmazottját csak úgy szélnek eressze. Nicolas Sarkozy a kérdés kapcsán csütörtökön magához rendelte a cég elnök-vezérigazgatóját, de még a találkozás előtt biztosította a közvéleményt, hogy a Peugeot-Citroen az elbocsátandók számára a vállalaton belül fog új munkahelyeket találni.

A munkanélküliség a legfontosabb téma, ami a franciákat jelen pillanatban érdekli, messze megelőzve például a bevándorlás vagy az atomerőművek állapotával kapcsolatos kérdéseket. Nem véletlen, hogy a jövő évi elnökválasztásra készülő Nicolas Sarkozy árgus szemmel figyeli az elbocsátások alakulását, különösen azokat, amelyek az ipari munkahelyeket érintik.

Az InfoRádióban korábban beszámoltunk arról, hogy a Peugeot-Citroen jövő év végiéig közel hétezer munkahelyet akar megszüntetni Európában, ebből a legutóbbi tájékoztatások szerint négyezer Franciaországot érinti. A cég vezetése korábban azt is bejelentette, hogy a legnagyobb visszametszéseket a kutatás-fejlesztésben fogják végrehajtani, a francia államfő közbelépése most úgy tűnik, ezeket a terveket is áthúzta.

Nicolas Sarkozy csütörtöki beszédében ugyanis világosan figyelmeztette a PSA-t: nem hogy csökkentenie, hanem egyenesen növelnie kellene a kutatásra fordított pénzeket, amihez megfogalmazása szerint az állam kész hozzájárulni, arról pedig szerinte szó sem lehet, hogy ezt a tevékenységet esetleg más országba telepítsék át.

Ezek után már alig számított meglepetésnek, hogy az államfővel való megbeszélését követően a Peugeot-Citroen első embere megerősítette: minden elbocsátandó számára igyekeznek cégen belüli áthelyezést vagy átképzést biztosítani, a kutatás-fejlesztésre szánt összeget pedig jövőre is kétmilliárd eurós szinten tartják, ezzel párhuzamosan pedig újabb kutatóközpontot is nyitnak francia területen.

Philippe Varin mindezek mellett azt is elmondta, a kelet-franciaországi Dannemarie községben működő robogógyárukat bezárják ugyan, de az ottani 140 alkalmazottat sem hagyják magukra, hanem áthelyezéseket és komoly, személyre szabott átképzési lehetőségeket kínálnak számukra.

A pozitív cégvezetői viszonyulás talán más vállalatok számára is jó példát adhat, Franciaországban ugyanis az ipar mellett a pénzügyi szektorban is elbocsátási hullám söpör végig. A BNP Paribas és a Société Générale bankok például a napokban jelentették be, hogy a spórolás jegyében több száz, főleg a befektetési ágazatban dolgozó alkalmazottjuktól kívánnak megválni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást