Soros György 23 éve húzódó ügye

Infostart
2011. október 9. 18:35
Az Emberi Jogok Európai Bírósága helybenhagyta a francia igazságszolgáltatás döntését, melyben Soros Györgyöt bennfentes kereskedés miatt súlyos pénzbírságra ítélték. Az ügy 23 éve húzódik, de a magyar származású amerikai milliárdos ügyvédje máris bejelentette, megtámadja a strasbourgi bíróság ítéletét is.

A bonyolult történet 1988-ra nyúlik vissza, Soros György ekkor a Quantum Fund nevű befektetési alapján keresztül 50 millió dollár értékben négy frissen privatizált francia cég részvényeiből álló pakettet vásárolt, köztük a Société Générale bankét. Néhány nappal később e részvények egy részét továbbadta, csinos, mintegy 2,3 millió dolláros nyereséget realizálva az ügylettel.

A francia hatóságok 1990-ben indítottak vizsgálatot a tranzakció kapcsán és arra a következtetésre jutottak, hogy a magyar származású üzletember bennfentes információkkal rendelkezve hajtotta végre az ügyletet és eljárást indítottak ellene. A nyomozás több mint tíz évig húzódott, és az első fokú ítélet végül 2002-ben született meg, melyben a párizsi büntetőbíróság bizonyítottnak találta a bennfentes kereskedés vádját és 2,2 millió eurós pénzbírságot szabott ki Soros ellen. Az ítéletet a másodfokú bíróság is jóváhagyta, ám a pénzbüntetést 940 ezer euróra mérsékelte.

Az üzletember ezt követően fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, azzal érvelve, 1988-ban a francia jog alapján nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy ami történt, bennfentes kereskedelemnek minősül-e vagy sem. Soros ügyvédje arra is emlékeztette a testület tagjait, hogy annak idején a francia piacfelügyelet is hasonló következtetésre jutott.
A héttagú tanács végül csütörtökön szoros szavazás mellett, 4-3 arányban hozott ítéletében kimondta, hogy a tőzsdei befektetőknek akkor is átlátható módon kell intézniük az ügyeiket, ha arról a francia jog nem fogalmaz eléggé egyértelműen.

Soros György egyébként továbbra sem igazán népszerű Franciaországban, legutóbb a liberális Le Point című hetilap igazgatója bírálta erőteljesen. Franz-Olivier Giesbert a Ragadozók című, az eheti lapszámban megjelent írásában elképsztőnek nevezte, hogy a szerinte a nemzetközi pénzvilág cinizmusát és mohóságát megtestesítő "hiperspekulánsnak" nevetés nélkül "volt képe" támogatásáról biztosítani a Wall Street elleni New York-i tüntetőket, akik amúgy néhány napja az amerikai pénzügyi rendszer visszásságai ellen kezdtek tiltakozásba.

A Challenge című gazdasági hetilap a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva mindeközben azt írja, hogy a 81 éves milliárdos rövidesen nyugdíjba vonul, az általa alapított Soros Fund Management befektetési alap irányítását pedig két fia, Jonathan és Robert veszik majd át.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást