A franciák is nyögik a magas frankárfolyamot

Infostart
2011. október 9. 20:00
Nemcsak magyar, de immár francia emberek is aggodalommal figyelik a svájci frank árfolyamának alakulását, az elmúlt években ugyanis több ezren vettek fel az alpesi ország devizájához kötött hiteleket.

A problémáról beszámoló Le Figaro című napilap a banki felhasználók országos egyesületének adataira hivatkozva azt írja, hogy 2008 és 2009 között mintegy 15 ezer francia állampolgár írt alá svájci frank alapú hitelszerződést, a legtöbb esetben ingatlanvásárlásra. A pénzügyi konstrukciót két bank, a Crédit Agricole és a BNP Paribas terjesztette, ez utóbbi az egyesület elnöke szerint kifejezetten agresszív kampányt folytatott az ügyfelek körében, az alacsony kamatok előnyeit ecsetelve, és arról biztosítva őket, hogy a svájci deviza árfolyama nem fog változni.

Az ígéret hamis volt, a svájci frank csak 2011 első hat hónapjában 25 százalékkal erősödött az euróhoz képest, ami az adósok számára a magyarok által is jól ismert következményekkel járt. A Le Figaro egy olyan ember esetéről számol be, akinek tőketartozása másfél év alatt az eredeti 133 ezer euróról 162 ezerre emelkedett, a különbség magyar pénzben kifejezve közelíti a 9 millió forintot.

A lap értesülése szerint a legtöbben 200-300 ezer eurónak megfelelő összegre kötöttek szerződést, és az érintettek most természetesen szabadulni szeretnének az egyre költségesebb hitelektől. A megoldást egyelőre ki-ki saját maga keresi, és a banki felhasználók országos egyesületének elnöke úgy tudja, eddig három személynek sikerült euró alapúra váltania a meglévő hitelét, Serge Maître szerint azonban a nagy kérdés egyelőre az, hogy ki viselje az árfolyam-különbözetből származó költségeket.

A problémára egy-két esetben már született megoldás, az érintett pénzintézetek ugyanis bevállalták ennek a kiadásnak a felét. A Le Figaro az ügy kapcsán Magyarország helyzetét is megemlíti, hangsúlyozva, hogy ott a jelenség nagyságrendekkel súlyosabb, és hogy kezelésére a magyar kormány "radikális" lépésre szánta el magát, külön törvényben téve lehetővé a svájci frankhoz kötött hitelek forint alapúra való átváltását. A szerző emlékeztet arra, hogy az intézkedés következtében a Magyarországon jelen lévő osztrák bankok összességében mintegy 6 milliárd eurót bukhatnak, és ezzel magyarázható szerinte, hogy a bankszövetség az Alkotmánybíróságon támadta meg a jogszabályt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást