"Nagy-Britannia nem nyithat kaput a segélyturizmus előtt"

Infostart
2011. október 4. 08:50
Brüsszel eljárással fenyegeti Londont, ha megvonja a külföldiek segélyezési jogát.

Az Európai Bizottság két hónapot adott a brit kormánynak annak megszüntetésére, hogy a szociális segélyt igénylő, Európai Uniós vendégmunkások esetében kivizsgálja, valóban jogosultak-e az általuk igényelt szociális juttatásokra.

Brüsszel azzal fenyeget, hogy ha ezt nem szüntetik be, azaz nem tekintik a britekkel egyenlőnek a vendégmunkásokat, akkor jogi eljárást indít. Chris Grayling munkaügyi államtitkár aggályosnak tartja a brüsszeli diktátumot. Mint mondta: "Nagy-Britannia nem nyithat kaput a segélyturizmus előtt. Ha a vendégmunkás dolgozik és adót fizet, minden jog éppúgy megilleti, mint a brit munkavállalót. De ki kell szűrni azokat, akik eleve szociális segélyből akarnak itt megélni. Csodálom, hogy az Európai Bizottság harcba akar szállni ebben az ügyben, épp most, amikor sokkal fontosabb problémák rendezésére lenne szükség."

Brit szakértők szerint több mint kétmilliárd fontra rúghat az összeg, amit az Európai Unió országaiból Nagy-Britanniába érkező, segélyigénylőknek kell kifizetni. Ugyanis munkavállalás esetén jár nekik gyermektartási hozzájárulás, és ha nem találnak munkát, akkor lakbérkifizetéssel megtoldott munkanélküli segély. De egyre többen jönnek, főleg Kelet-Európából olyanok, akiket a munka kevésbé érdekel, mint a segély. Ezeknek az igényléseit kezdték felülvizsgálni az illetékes hatóságok. Amit az Európai Bizottság az Unió társadalombiztosítási egyezményével összeegyeztethetetlennek tart.

Iain Duncan Smith munkaügyi miniszter a Daily Telegraph hasábjain fejtette ki véleményét. Ezt írja: "A brit adófizetőnek évente több mint 2 milliárddal kell támogatnia olyanokat, akiknek nincs közük az országhoz és soha egy penny adót sem fizettek. Az Európai Unió vonatkozó egyezményének az a célja, hogy védje a tagországok jogát szociális segélyrendszerük önálló meghatározására. Aggasztó, ha az Európai Unió intézményei újabban egyre többször élnek eljárási lehetőségeikkel e jog gyengítésére" - így a brit munkaügyi miniszter.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást