Ahol jobb, ha nem hétvégén kerül kórházba

Infostart
2011. október 2. 21:00
Egy most közzétett szakértői jelentés szerint a londoni kórházakban a hétvégeken bekerülő, műtétre szoruló betegnek kisebb esélye van az életben maradásra, mint annak, akit hétköznap visznek be.

Évente több százan azért halnak meg - állapítja meg a brit társadalombiztosítás szakértői által készített jelentés -, mert a hétvégeken, ha egyáltalán, akkor csak néhány órára járnak be sürgősségi sebész konzulensek a londoni kórházakba, és szombat-vasárnap számos vizsgálati eszköz használatára sincs mód.

Az már a tapasztalt betegek magánvéleménye, hogy hétfőn se szerencsés felvételt nyerni a kórházak sürgősségi osztályán, mert a hét elején hozzák be azokat, akik szombaton vagy vasárnap nem akartak kórházba kerülni, tehát elég nagy a káosz. Aki teheti, szerdán, mindjárt munkakezdés után próbáljon bekerülni.

A hétvégét a kórházi orvosok is a kikapcsolódás idejének tekintik. Míg hét közben a londoni kórházaknál átlag tízórás sebész konzulensi ügyelet van, szombat-vasárnap legföljebb néhány órányi. Fiatal segédorvosokat osztanak be hétvégi szolgálatra, akik nem egyszer tapasztalatlanságból haza küldik a beteget, akit azután nagy sietve, mentővel kell visszahozni, amikor az állapota még rosszabbra fordul.

A BBC tényfeltáró vizsgálata szerint évente ötszáz emberéletet lehetne megmenteni, ha minden londoni kórház a betegbiztosításban eredetileg előírt feltételeknek megfelelő hétvégi sürgősségi ellátást nyújtaná.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást