Elriaszthatja a bank gazdag ügyfeleit a csaló bróker

Infostart
2011. szeptember 16. 19:30
Feltételezések szerint kétmilliárd dollár kárt okozott egy svájci banknak az egyik sztárbrókere, akit csalás miatt letartóztattak Londonban. A UBS bank részvényei nagyot zuhantak a bankvilágot sokkoló hírre.

Az egyik legnagyobb svájci bank londoni kereskedőjéért hajnali fél négykor mentek a rendőrök. Kweku Adoboli főnökei ugyanis gyanakodni kezdtek a pénzügyi tranzakciói miatt, és feljelentették a brókert. A hatóságok "a pozíciójával való visszaélés során elkövetett csalás" gyanúja miatt vették őrizetbe.

A Nottinghami Egyetemen végzett brókert a Lehman Brothers befektetési bank összeomlásának harmadik évfordulóján tartóztatták le. A UBS bank számára ez egy "mini-Lehman pillanat" volt: részvényei árfolyama 10 százalékot esett, és úgy tűnt, hogy a bank veszteségessé válik a harmadik negyedévben. Az ügyfeleket azonban igyekeztek megnyugtatni, hogy az ő pénzüket nem vesztette el a bróker.

A svájci pénzintézet volt a 2008-as bankválság egyik legnagyobb áldozata, és az utóbbi években megpróbálta helyreállítani jó hírét - jegyezte meg a Guardian. Az amerikai szövetségi kormány ugyanis azzal vádolta meg, hogy segített a gazdag amerikaiaknak elrejteni vagyonukat, és így elkerüli az adózást.

Adoboli előtt már egy sor úgynevezett "renegát bróker" okozott látványos károkat a pénzvilágnak. Az első a Szingapúrban bebörtönzött Nick Leeson volt, akinek engedély nélküli kereskedése miatt összeomlott a Barings Bank 1995-ben. Jerome Kerviel, a Société Gérérale brókere közel öt milliárd euróval károsította meg cégét, és egy francia bíróság tavaly három év börtönre ítélte.

A UBS-számára komoly erkölcsi kárt jelenthet az ügy, mert elriaszthatja a gazdag ügyfeleket.

"Megdöbbentő, hogy ilyesmi még mindig megtörténhet" - mondta a ZKB kereskedelmi elemzője Claude Zehnder, aki szerint, a jó hírnév, amelyet a svájci bank kínkeservesen visszaszerzett, most ismét elveszett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást