Magasabb bért követelnek a szlovák tanárok

Infostart
2011. szeptember 13. 12:14
Országos tüntetést tartanak kedden a szlovákiai pedagógusok. A tanárok magasabb béreket és az oktatásügy jobb finanszírozását követelik.

A tüntetést az országos pedagógus-szakszervezet hirdette meg. A pozsonyi kormányhivatal előtt a becslések szerint mintegy nyolcezer alapiskolai tanár gyűlt össze az ország minden tájáról, emiatt az érintett iskolák többségében szünetel a tanítás kedden.

A pedagógusok magasabb béreket követelnek, elégedetlenek azzal, hogy a kormány jövőre csupán két százalékos béremelést helyezett kilátásba, miközben a szakszervezet legalább 15 százalékos emelést követel. A tanítók arra is szeretnék kötelezni a kabinetet, hogy az eddiginél több pénzt fordítson az oktatásra, ugyanis ezen a téren az ország jelentősen elmarad az európai átlagtól.

A pedagógusok már huzamosabb ideje elégedetlenek, követeléseik hangsúlyozása érdekében országos petíciós akciót indítottak, ám a szeptember elsejére hirdetett utcai megmozdulásuk kudarccal végződött az érdektelenség miatt. Mint a petíciós bizottság egyik tagja hangsúlyozta, egy kezdő tanár fizetése ma bruttó 499 euró, ami nettó 420 eurót jelent, de Pozsonyban ez még a lakbérre sem elég.

A petíció szervezői azt követelik, hogy az állam a GDP minimum hat százalékát fektesse az oktatásba, illetve azt is, hogy a tanárok bére az átlagbér 1,2-szeresét tegye ki. Ezen felül - tekintettel nehéz hivatásukra - el akarják érni a tanárok nyugdíjkorhatárának 56 évre csökkentését, továbbá azt, hogy 30 év oktatásügyben eltöltött év után lehetővé tegyék a nyugdíjba vonulást.

A szaktárca vezetése és a kormány a követeléseket a gazdasági és pénzügyi helyzetre való tekintettel irreálisnak tartja. A pedagógusok kilátásba helyezték, amennyiben nem tárgyalnak követeléseikről, októberben országos sztrájkot tartanak.

Az MKP indokoltnak és szükségesnek tartja a pedagógus-szakszervezetek tiltakozó nagygyűlését. A párt igazságtalannak és megalázónak, valamint a kormányprogram ígéretével összeegyeztethetetlennek tartja a pedagógusok bérezésének szégyenletes rendezését.. Az Európai Unió országaival összevetve a nemzeti össztermék oktatásra szánt mértékét vizsgálva Szlovákia a sereghajtók közé tartozik, és az MKP szerint ezen az állapoton változtatni kell, és a plusz források jelentős részét a pedagógusbérek emelésére kell fordítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást