Németországban is szigorították a biztonsági intézkedéseket

Infostart
2011. szeptember 9. 10:30
Berlinben a belügyminiszter a hónap elején aggodalmának adott kifejezést a terrorveszély felerősödése miatt. Elmondta, hogy a hatóságok ezerre teszik a mindenre elszánt szélsőséges iszlám beállítottságú személyek számát, akik bármikor készek merényletek elkövetésére. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy a New York-i terrortámadások 10. évfordulója előtt tovább erősítik a biztonsági intézkedéseket.

Két arab származású fiatalembert vettek őrizetbe, akik nemrég jelentős mennyiségű vegyszert rendeltek, amelyekkel nagyszabású robbantásokat lehet végrehajtani.

A rendőrség feltételezi, hogy a két férfi bomba készítéséhez rendelte a vegyszereket. Már hetek óta megfigyelés alatt álltak, miután dél-németországi cégek figyelmeztették a rendőrséget, hogy hűtőelemeket és robbanást előidéző anyagokat rendeltek náluk.

A nyomok előbb egy berlini mecsetbe vezettek, majd miután házkutatást tartottak a két gyanúsított fiatalember lakásán, a bíróság elrendelte az őrizetbe vételüket. Még nem tudni, mi volt a szándékuk, de szakértők feltételezik, hogy a New York-i merényletek 10. évfordulója, vagy XVI. Benedek pápa közelgő látogatása idején készültek nagyszabású merényletre.

2001 óta a német hatóságoknak nyolc nagyobb merényletkísérletet sikerült megakadályozni. Mindez összefüggésben áll a terrorelhárító intézkedések szigorításával.

A New York-i ikertornyok elleni merényletek 10 évfordulóján a rendőrség teljes készültséget rendelt el: minden kormányzati épületet, repülőteret és rendőrségi épületet kiemelten őriznek, a parlament épületét lezárták a látogatók elől, de a pályaudvarokon felszerelt térfigyelő kamerákkal is fokozottabban ellenőrzik a forgalmat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást