Mobilvásárlás vagy hiteltörlesztés - figyel a bank!

Infostart
2011. augusztus 31. 18:30
Szokatlan módszert választott több angol pénzintézet a lakáskölcsönök bedőlésének megakadályozására: megvizsgálják, mire költ bankszámlájáról az ügyfél, s ha azt tapasztalják, hogy luxuskiadásokra, akkor felszólítják, hogy ezeket állítsa le, inkább a kölcsönt törlessze.

Havonta mintegy kétezer ügyfélnél szólal meg a telefon, és a kölcsönkibocsátó pénzintézet munkatársa udvarias, de határozott hangon figyelmezteti az illetőt arra, hogy mivel lakáshitel-visszafizetésével alaposan el van maradva, megnézték a bankszámláját, és úgy találták, nem jól osztja be a pénzét. Örömmel vennék, ha például, nem fitneszbérletre és drága mobiltelefonra költene, hanem becsületes hiteltörlesztésre.

A módszer merőben szokatlan, és a személységi jogok sértetlenségét felügyelő ombudsman elutasítja. De hiába tiltakozik, ugyanis a lakáskölcsön-szerződés apró betűs oldalain - amelyeket sokan nem olvasnak át tüzetesen - olvasható, hogy a kölcsön kibocsátójának joga van a kockázatos adós pénzügyi viszonyait, annak tudta és beleegyezése nélkül, megvizsgálni.

A titkos bankszámla-ellenőrzést és a telefonos figyelmeztetést két olyan brit pénzintézet kezdte el, amelyet a bankválság idején az állam mentett meg az összeomlástól, s mivel így az adófizetők pénzével gazdálkodnak, fokozott felelősséget éreznek a kölcsönök behajtására. Összesen 616 ezer lakáskölcsönt kezelnek.

2011 első felében Anglia-szerte közel húszezer családtól vették vissza lakásuk tulajdonjogát a kölcsönkibocsátó bankok, törlesztés-elmaradás miatt. További 250 ezren csak akadozva fizetnek.

Kétségtelen, hogy az angolok jelentős része előszeretettel vásárol hitelkártyával, adósságba verve magát. A rossz gazdasági viszonyok között is szeretnek jól élni. Viszont nagyon sok angolnak az alapkiadások fedezésére is nehezen telik, s végül a hitelkártyás fizetés eszközéhez nyúl, elhanyagolva a lakáskölcsön-törlesztést. Õket nehezen lehetne arra figyelmeztetni, hogy a gyerekeik vacsoráján spóroljanak, a törlesztés érdekében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást