Szuperhurrikántól rettegnek az USA keleti partvidékén

Infostart
2011. augusztus 26. 09:55
65 millió embert fenyeget - ezt mondták a meteorológusok az Amerika keleti partvidékére lezúduló Irén hurrikánról. A 180 km/órás széltől tartva többtízezren hagyták el otthonaikat.

Szombat hajnalra várják, vagyis inkább nagyon nem várják Irént. A 3-as kategóriába sorolt trópusi vihar az Egyesült Államok észak-keleti partvidékén okozhat káoszt és károkat, Bostontól, New Yorkon és Washingtonon át egészen Észak-Karolina államig.

Hét éve nem csapott le a térségre ilyen erős hurrikán.
Észak-Karolina partvidéki városaiból több tízezren menekültek el, a farmerek igyekeztek betakarítani a termést, a haditengerészet pedig a nyílt tengerre küldte hajóit, hogy ott vészeljék át a szélsőséges időjárást.

A gazdák közül soknak van biztosítása, de az általában csak a kár 70 százalékát fedezi, és többen rezignáltan vették tudomásul, hogy odaveszhet a kukorica, pamut, szója és dohánytermés.

Az amerikai Országos Hurrikán Központ volt vezetője rémálomnak nevezte, ami történhet.

"Többmilliárd dolláros lehet a kár és ez kihat majd az amerikai gazdaságra" - mondta Max Mayfield.

A FEMA szövetségi katasztrófavédelmi ügynökség igazgatója, Craig Fugate szerint ritkán fenyeget ilyen nagy vihar egyszerre ilyen sok embert. A hurrikán, amely a 2005-ös Katrinához hasonló, nem csak a partvidéken okozhat pusztítást - mondta.

A hatóságok arra számítanak, hogy Irén helyi idő szerint szombat reggel zúdul le a szárazföldre, becslések szerint 180 km/órás széllel és hogy akár két és fél méterrel megemeli a tenger hullámait.

Washingtonban elővigyázatosságból elhalasztották az új, tíz méter magas Martin Luther King emlékmű avatását, amelyet a híres "Van egy álmom"-beszéd 48. évfordulójához időzítettek. A rendezvényre többszázezer embert vártak, de ők most otthon maradhatnak, sőt a helyi polgármester arra sürgette őket: tanulmányozzák az evakuációs útvonalakat.

A katasztrófafilm-forgatóköny íróknak bizonyosan sűrű hétvégéjük lesz: egyes jóslatok szerint a vihar New Yorkot veszi célba és a hurrikán közepe Brooklyn és Manhattan - így az Empire State Building és a Central Park - felett vonul át.

Michael Bloomberg főpolgármester felszólította a Manhatten, Brooklyn, Queens és Staten Island negyedek alacsonyan fekvő részein lakókat, hogy pénteken távozzanak. Vegyenek magukhoz gyógyszert, élelmiszert, vizet és a legfontosabb dokumentumokat - mondta.

1821-ben egy hurrikán nyomán a tenger elöntötte Manhattan déli részét - ahol most a világ egyik legnagyobb pénzügyi központja található. A FEMA vezetője szerint még akkor is komoly károkkal kell számolni, ha az Irén veszítene erejéből, mielőtt elérné a szárazföldet. A hurrikán már komoly pusztítást okozott Kubában és a Bahamákon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást