Notting Hill bohémjei összefognak a híres könyvesboltért

Infostart
2011. augusztus 24. 20:40
London hangulatos Notting Hill városnegyedének 1999 óta látványosságává vált a külsejében meglehetősen egyszerű Travel könyvesbolt, ugyanis itt játszódott Julia Roberts és Hugh Grant vidám filmtörténete, a Sztárom a párom. Filmkedvelő, főleg amerikai turisták ezrei zarándokoltak el azóta a bolthoz, hogy lássák, hol bontakozott ki a történet szerint egy félszeg angol könyvmoly és egy fiatal hollywoodi filmsztár szerelme. A könyvüzlet most megszűnik, május óta az ingatlanpiacon van.

Notting Hill bohém városnegyed és egymás mellé tapadó, újabban halvány pasztellszínekre festett, 150 éves házacskái, régimódi boltjai, a XIX. századi Londont idézik. Ráadásul itt található a Portobello Road, ahol szombatonként legélénkebb a nyüzsgő régiségpiac. Turisták mindig előszeretettel sétálgattak itt, és Notting Hill hangulatos kocsmáiban rendszerint vasárnap délelőtt iszogatnak, beszélgetnek jó nevű írók, képzőművészek, zenészek.

Ez hát a régi Anglia, ami nehezen adja meg magát a huszonegyedik század modernitásának, de tagadhatatlanul változóban van. A változás egyik jele, hogy csendben kezdenek eltűnni az egyedi boltocskák, amelyekben maga a tulajdonos szolgál ki.

Ilyen az 1979-ben alapított Travel könyvüzlet is, a Sztárom a párom című film vidám történetének színhelye, amely huszonöt éve egy Simon Gaul nevű vállalkozó tulajdona. Mister Gaul ügyes üzletember, immár ingatlanokkal kereskedik, és napjait főleg a francia tengerparton tölti, de erre a boltra rendszeresen ráfizet.

Nem csoda, hogy felnőtt gyermekei nem óhajtanak új életet lehelni a Travel könyvüzletbe. Így piacra került a híressé vált bolt, csak az a baj, hogy nem kapkodnak érte. A környék művész-társadalma szeretné, ha eladása után nem építenék át farmernadrág-butikká vagy kínai étkezdévé, tehát bejelentették, hogy ha könyvesbolt marad a Travel, akkor hetente egy napot ingyen hajlandók dolgozni benne.

Jelenleg végkiárusítás folyik a patinás helyiségben. Egy nyurga fiatalember áll a pult mögött, és talán azt várja, nem jön-e be nézegetni valamelyik világszép amerikai filmszínésznő, még mielőtt végleg lehúznák a rolót.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást