Csehországban és Szlovákiában termesztenek génkezelt kukoricát

Infostart
2011. augusztus 3. 11:09
A tiltakozások ellenére Csehországban és Szlovákiában is termesztenek génkezelt kukoricát, bár viszonylag nem nagy területen.

Az uniós tagországok közül az elsők között engedélyezték Csehországban a génkezelt, MON810 fajtájú kukorica, legújabban pedig az Amflora burgonya termesztését, ez utóbbi ellen azonban a Greenpeace helyi aktivistái hevesen tiltakoztak.

Hivatalosan legelőször 2006-ban, az észak-morvaországi régióban vetettek szigorú feltételek között mintegy 270 hektáron génkezelt kukoricát, amelyet jórészt ipari célokra használtak fel. Miután sem a szakemberek, sem pedig a termelők nem tapasztaltak káros következményeket, s nem váltak valóra az aggályok és a riogatások sem, évről évre növekszik a génkezelt kukoricával bevetett területek nagysága, amely ebben az esztendőben már meghaladja az ötezer hektárt.

A cseh agrártárca szóvivője szerint a szigorú uniós és hazai szabályok megtartását rendszeresen ellenőrzik, tiltó rendelkezések Csehországban nincsenek. Ezen a piacon egyébként a Monsanto cégnek van domináns szerepe, de már megvetette a lábát a Pioneer, a WKW és a Syngenta is.

Szlovákiában ugyancsak 2006-ban vetettek először génkezelt kukoricát, a keleti régióban harminchárom hektáron. Először a hozamra és a várható következményekre voltak kíváncsiak. A tiltakozás azonban jóval élesebb volt, mint Csehországban, ám a hangja elcsitult.

Ennek, valamint a kedvező eredményeknek köszönhetően fokozatosan több génkezelt kukoricát vetettek az országban. Legtöbbet 2008-ban, csaknem kétezer hektáron. Idén azonban már csak 760 hektárnyi a génkezelt kukoricával bevetett terület. A szlovák szaktárca szóvivője szerint a magyar határhoz közeli térségben nincs ilyen vetemény.

Szlovákiában a Pioneeré a vezető szerep, a piaci részesedés több mint harminc százalékával. Tavaly csaknem 6200 tonna génkezelt kukorica termett az országban, amelynek többségét ipari célokra, illetve takarmánynak használták fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást