Saját szuperligát hoznának létre a sztárklubok

Infostart
2011. augusztus 2. 12:13
A legnagyobb európai futballklubok azzal fenyegetőznek, hogy saját szuperligát hoznak létre, és kilépnek a FIFA-ból és az UEFA-ból, ha azok nem foglalkoznak a panaszaikkal. A csapatok főleg a válogatott mérkőzések és a pénzügyi szabályozás miatt lázadoznak.

Összeomolhat a futball régi világa, és a klubcsapatok megnyirbálhatják a felügyelőszervek hatalmát, forradalmi változás jöhet. Erre utaltak a német focilegenda, Karl-Heinz Rummenigge szavai.

De mit is hozhat ez a forradalom? Például azt, hogy a nagy klubok nem fogják elengedni sztárjátékosaikat a válogatottba.

A londoni Arsenal a 2009-2010-es szezonban alaposan megszenvedte, hogy egy olasz-holland barátságos meccsen, Robin van Persie több hónapra lesérült.

A jelenlegi szabályozás, amelyről a klubok és az UEFA állapodtak meg, 2014-ig érvényes. Az Európai Klubok Szövetségének egyik igazgatósági tagja azt mondta a Guardian nevű brit lapnak: az a tény, hogy az intézményeket mindig is tisztelő Bayern München is hangosan tiltakozik, világos jele annak, hogy pattanásig feszült a húr. 2014 után nem kényszeríthetnek az FIFA és UEFA szabályainak követésére minket - mondta.

Bár a Bajnokok Ligáját milliók nézik, és a drukkereket szíven ütheti a hír, hogy megszűnhet a sorozat, a név nélkül nyilatkozó illetékes elmondta: "ne higgyék azt az UEFA-nál, hogy nem lesz alternatív kupa".

Kilenc csapat lázadozik különösen erősen a szabályozás ellen: a Manchester United, a Real Madrid, a Milan, az Inter, a Barcelona, az Arsenal, a Liverpool, a Chelsea és a Bayern München. Angliában 20 éve hasonló dolog történt a Premier Liga létrehozásával, és az elszakadás hatalmas üzleti vállalkozássá tette azt.

A Guardian júniusban megszellőztette azt is, hogy a nemzetközi felügyelőszerv sokkal sűrűbbé tenné a válogatott mérkőzések naptárát, ami még inkább frusztrálja a klubokat. Az is zavarja őket, hogy szerintük az UEFA nem hajlandó biztosítást kínálni a válogatott meccseken pályára lépő sztárok után.

A klubok vezetése szerint a jelenlegi rendszerben a csapatok pénzt veszítenek, és csak a FIFA és a játékosok gazdagodnak. Az éremnek azonban van egy másik oldala is: hogyan lehet elképzelni azt, hogy egy-egy nagy sztár ne képviselje hazáját a nemzetközi tornákon?


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást