Mi lesz a trónörökös magángépével?

Infostart
2011. július 15. 21:25
A thaiföldi trónörökös magánrepülőgépe változatlanul a müncheni repülőtér egy eldugott sarkában vesztegel, miután egy bírósági végzés alapján a német hatóságok lefoglalták. Az ügy súlyos diplomáciai feszültséget robbantott ki Berlin és Bangkok kapcsolatában, amit jól érzékeltet az a tény is, hogy a thaiföldi külügyminiszter azonnal a német fővárosba indult a történtek gyors tisztázására.

A minden elképzelhető luxussal berendezett Boeing 737-es típusú gép gyakran szállt le a müncheni repülőtéren, ugyanis tulajdonosa, aki nem egyszer maga ült a pilótafülkében, a thaiföldi trónörökös. A világ legrégebb óta uralkodó királya, Bhumibol legidősebb fia ugyanis a közelmúltban sokszor járt a bajor fővárosban és minden alkalommal saját gépén érkezett.

A hét elején azonban a Walter konszern kieszközölte a müncheni bíróságnál, hogy a Bangkok körüli autópálya építkezéssel kapcsolatos költségeinek kiegyenlítéséig zálogba vegyék a trónörökös éppen Münchenben várakozó repülőgépét.

Az eset mélységesen felháborította a hazaindulni készülő Maha Vajiralongkorn herceget, aki így a thaiföldi légitársaság menetrendszerű járatán kényszerült visszatérni hazájába. A királyi család az ügybe azonnal bevonta a kormányt, és a külügyminiszter máris megérkezett Berlinbe, hogy tisztázza a tulajdonviszonyt, és tiltakozzon a bírósági intézkedés ellen.

Kasit Piromya külügyminiszter leszögezte, hogy a konszern a thaiföldi állammal szemben támaszt követelést, az uralkodó címerével ellátott repülőgép viszont a királyi család magántulajdona, így a hatóságoknak nincs joguk a lefoglalásra. Kasit Piromya még a hét végén el akarja érni a bírósági döntés érvénytelenítését, és azt, hogy a trónörökös gépe azonnal felszállhasson a müncheni repülőtérről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást