A dohányzás káros, ezért írja fel az orvos a cigarettát

Infostart
2011. július 6. 19:00
Miként sok más országban, Izlandon is radikálisan vissza akarják szorítani a dohányzást. Az északi szigetállamnak azonban sajátos módszert javasolnak a cigaretta és az azzal összefüggő betegségek elleni harcra.

A dohányzás káros az egészségre, ezért csak orvos írhassa fel a cigarettát, szabadon ne lehessen kapni - ezzel a furcsa javaslattal álltak elő izlandi parlamenti képviselők.

Az még érhető, hogy az utóbbi hónapokban a szigetországnak elege lett a hamuból - mármint az európai légiközlekedést befolyásoló vulkáni fajtából -, de az ilyen bizarrnak tűnő ötlettel eddig még sehol máshol nem álltak elő.

Az elképzelés lényege, hogy teljesen megtiltanák a dohány árusítását az üzletekben, a háziorvosok pedig csak olyan, húsz évnél idősebb polgároknak írnának fel cigarettát, akik nem tudnak megszabadulni a káros szenvedélytől.

Az ötlet egy olyan, tízéves akcióterv része, amellyel megtiltanák a köztereken való dohányzást - ez a járdára, parkokra és olyan autókra is vonatkozna, amelyekben gyerekek ülnek. Az első években Ausztráliát követve arra kényszerítenék a dohánygyárakat, hogy termékeiket unalmas, barna és elrettentő üzenetekkel ellátott csomagolásban árusítsák.

Az egyéni képviselői indítvány Siv Fridleifsdottir egykori egészségügyi miniszter nevéhez fűződik, aki az izlandi Orvosi Kamara és a dohányzás ellenes csoportok segítségével dolgozta ki a javaslatot. A cél, hogy megakadályozzuk, a gyerekek és fiatalok rászokjanak - mondta az exminiszterasszony. A program részeként évente tíz százalékkal emelnék a cigaretta árát - követve az Egészségügyi Világszervezet ajánlását.

Tíz év után drasztikusan leesne a cigaretta ára, de csak olyanok szívhatnák, akiket az orvos függőnek nyilvánított. "A függőket nem fair megadóztatni" - mondta Thorarinn Gudnason, az Izlandi Kardiológus Társaság elnöke. Azzal, hogy a gyógyszerekre vonatkozó engedélyek alapján lehetne cigarettát felírni, azt is biztosítanák, hogy a dohányt olyan szigorúan teszteljék, mint a valódi gyógyszereket.

Politikusok "komolynak" nevezték a javaslatot, de megjegyezték: kevés az esély, hogy törvény legyen belőle. Azt is elismerték azonban, hogy Izland húsz év alatt felére csökkentette a dohányosok számát. A szigetországban egy doboz árának negyede adó, és a dohányzás jelentősen visszaesett a 2008-as pénzügyi válság után. Svédországban a sebészek addig nem hajlandók megoperálni a dohányosokat, amíg azok teljesen fel nem adják a cigarettát - jegyzi meg a Guardian című brit lap.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást