Enyhül a hasmenésjárvány, de még tart az uborkafrász

Infostart
2011. július 5. 21:15
Németországban egyre csökken az életveszélyes hasmenés újabb fertőzöttjeinek a száma, de a kutatás lankadatlan erővel folyik, mert mind a mai napig nem sikerült kikísérletezni az EHEC gyógymódját, sem pedig a betegséggel szembeni védőanyagot. A zöldségpiacok forgalma viszont kezd lassan visszatérni a járvány előtti kerékvágásba, noha számos vendéglő étlapján még hiába keressük a friss salátát vagy uborkát.

Az észak-németországi Bienenbüttel biokertészetébe Egyiptomból kerültek azok a magok, amelyeknek kicsíráztatása majd fogyasztása alighanem közrejátszott az életveszélyes hasmenésjárvány kirobbanásában.

Noha a kertészetet azóta is egészségügyi zárlat alatt tartják, az illetékes tartomány, Alsószászország mezőgazdasági minisztériumának szóvivője hangsúlyozta, hogy a bélfertőzés okozóját nem sikerült kimutatni az ott termelt zöldségfélékben, így nem tudni, hogy az alkalmazottak máshonnan hozták-e be az EHEC-baktériumokat vagy az egyiptomi magokban rejtőztek-e a kórokozók.

A járvány német földön eddig 48 halálos áldozatot követelt és még most is közel 900 személyt ápolnak különböző kórházakban a fertőzés súlyos következményeivel. Időközben az EHEC Franciaországban is egy idős asszony halát okozta, de róla megállapították, hogy az elmúlt időszakban nem járt Németországban - következésképpen aligha fogyaszthatott Bienenbüttelből származó zöldséget.

Tény, hogy a mezőgazdák és az árusok igencsak megszenvedték az EHEC-járvány kereskedelmi hatását. A német parasztszövetség becslése szerint legalább 75 millió euró értékű áru ment veszendőbe, és közel ekkora összegű csapás érte a közvetítő kereskedelmet is.

Lassan azonban kezd ismét élénkülni a fogyasztók érdeklődése a friss zöldségek iránt és még az uborka ára is többfelé elérte a járvány előtti árszintet. Ebben alighanem közrejátszik az is, hogy az elmúlt héten már csak 44-en betegedtek meg EHEC-ben, de közülük csupán négyen szorultak kórházi kezelésre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást