Így nevelik a rosszalkodó diákokat

Infostart
2011. június 27. 16:21
Alaposan átalakítják a rendetlenkedő diákokat sújtó büntetések rendszerét a francia oktatásban. A fő cél a közérdek középpontba helyezése, amit egyébként az erkölcs oktatásának újbóli bevezetésével is meg akarnak erősíteni.

"Szembesíteni kell a diákokat saját cselekedeteik következményeivel" - ebből a megfontolásból kiindulva szeptembertől az eddigiekhez képest egészen más formában büntetik azokat a diákokat, akik az iskolai tevékenység rendszeres megzavarásával "tűnnek ki".

Az egyik legérdekesebb újdonság az, hogy az ilyen nebulóknak a jövőben kötelező iskolán kívüli tevékenyégeken kell résztvenniük. Ezek - a közérdekű munka elvét követve - olyan műhelyeket jelentenek majd, ahol a diákoknak a szolidaritással és általában az együttélés alapvető szabályaival kapcsolatos kérdéseken kell elgondolkodniuk, és az ilyen jellegű konkrét tevékenységekbe is be kell kapcsolódniuk.

A megszervezés nem terheli feltétlenül a diákot szankcionáló iskolát, azt az ilyen jellegű kérdések kezelésére szakosodott egyesületek és szervezetek is elvégezhetik. Az oktatási minisztérium a hírek szerint már meg is kezdte az együttműködési szerződések aláírását a külső szereplőkkel.

A francia iskolarendszerben tapasztalható problémák kezelésére egyébként az oktatási minisztérium újra bevezette az erkölcstan tanítását az elemi iskolákba, ettől az 1960-ban megszüntetett tárgytól is a diákok jobb beilleszkedését, általában a társadalmi együttélés szabályainak az elsajátítását várják a hatóságok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást