Drágul a vasúti közlekedés Szlovákiában

Infostart
2011. június 26. 11:20
Drágább lesz a vasúti közlekedés Szlovákiában.

A szlovák vasúttársaság bejelentése szerint a nyár végén átlagosan tíz százalékkal drágul a vasúti közlekedés díja. Az áremelést főleg a rövidebb útszakaszon közlekedők érzik meg.

A vasúttársaság 2004-ben emelte legutóbb az árakat, és mint a társaság vezetői hangsúlyozták: a hivatalos statisztikai adatok szerint az infláció 27,4 százalékos áremelést indokolna.

A magasabb árú menetjegyektől az év végéig egymillió eurós többletbevételt várnak, azonban ennek ellenére a vasúttársaság így is veszteséges lesz. Az új menetdíjakat - az árszabályozási hivatal döntésétől függően - augusztustól, vagy szeptembertől vezetik be.

Változik a vonatjegyek árának meghatározási módja is. Eddig útszakaszonként állapították meg ezeket, most bevezetik az úgynevezett kilométer-tarifát. A társaság szeretné igazságosabbá tenni a díjszabási rendszert, így mindenki csak annyit fog fizetni, amennyit valóban utazik.

Így azonban az áremelés nem lesz arányos. A 10 kilométeres útszakaszért 87 százalékkal kell többet fizetni, mint eddig, kétszáz kilométer felett viszont szinte alig lesz különbség az új és a jelenlegi árak között.

A rendszeresen utazóknak új regionális vasúti kártyákat vezetnek be, ezekkel különböző kedvezményeket vehetnek igénybe. Kedvezményben részesülnek azok is, aki jegyüket az interneten veszik meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást