Elege van II. Erzsébet királynő férjének

Infostart
2011. június 11. 16:00
Kilencvenedik születésnapját ünnepli II. Erzsébet királynő férje, Fülöp edinburgh-i herceg. Tiszteletére zenés katonai díszfelvonulás volt Londonban. A BBC televízió hosszú beszélgetést folytatott vele, amelyből kiderült, hogy a herceg változatlanul éles eszű, de egyrészt meglehetősen zárkózott, másrészt igen szarkasztikus régi vágású arisztokrata.

Fülöp edinburgh-i herceg több mint hatvan éve II. Erzsébet királynő férje, és mostanáig mintegy nyolcszáz intézmény elnöke, védnöke vagy vezetőségi tagja volt. Bár kilencven évesen is délceg flottatengernagy és szellemi képességein nem mutatkoznak az öregkor jelei, a csütörtök este sugárzott interjú során bevallotta, hogy kezdi elfelejteni a neveket ,és elege van az állófogadásokból, sűrű utazásokból, az évenként számára előírt négyszáz nyilvános szereplésből. Ezért lemond megbízatásairól, többé a cambridge-i és az edinburgh-i egyetem kancellárságát sem vállalja. Legfontosabb feladatát azonban nem adja fel: mindenben támasza marad a királynőnek.

A BBC legelegánsabb és legmegnyerőbb modorú műsorvezető munkatársát, Fiona Bruce-t küldte ki az interjú lebonyolítására, de nem volt könnyű dolga. A herceg gyermekévei felől csak néhány szavas, kitérő válaszokat kapott. Korfun született interjúalanya nem szívesen emlékezik zűrzavaros gyermekkorára, amikor dán származású apja nem foglalhatta el a görög királyi trónt, elűzték, vagyona elveszett, hamarosan meghalt, ő maga pedig internátusokban nevelkedett, s anyai nagybátyja, a német születésű Mountbatten lord gyámsága alá került. Sorsa csak akkor rendeződött, amikor lord Mountbatten hivatást választott számára: a haditengerészetet.

Már szinte mesébe illő fordulat, hogy a Málta szigetére látogató brit királyi család szolgálatára a húsz éves, magas, szőke Mountbatten Fülöp tengerésztisztet osztották be, és a tizenhárom éves Erzsébet hercegnő beleszeretett a fiatal arisztokratába. A királyi család nem lelkesedett a gondolatért, hogy a zavaros hátterű tengerész legyen Erzsébet jövendőbelije, de VI. György király leánya egyre elszántabban ragaszkodott Fülöp herceghez. 1947-ben megesküdtek.

Két kisgyermekük volt már, amikor a király tüdőrákban elhunyt, és a 26 éves fiatalasszony hirtelen trónra került. Fülöp hercegre immár udvari feladatok elvégzése hárult. S ez nem csak szüntelen ceremoniális megjelenéseket jelentett, hanem pozíciójából eredően azt is, hogy jótékonysági- és világjobbító, például természetvédelmi szervezeteket patronáljon. Az elmúlt ötvennyolc év során ötezer beszédet tartott, rengeteget utazott.

"Magának nincs nagy hasa"


Az edinburgh-i herceg igen szókimondó ember, s így a sajtóban nem csak azzal szerepel sűrűn, amit a beszédeiben mond, hanem a tréfásnak szánt, magánjellegű, szúrós kiszólásaival is. A kínai kormány nem vette jónéven, amikor Pekingben az ott tanuló brit egyetemistákkal találkozott és megjegyezte: "Ha nem vigyáztok, idővel nektek is ferde lesz a szemetek."

Budapesten a Nemzetközi Lovaszövetség elnökeként járt. A fogadáson azt kérdezte valakitől: "Maga magyar?" Az igenlő válaszra Fülöp herceg így reagált: "Nem gondoltam volna, hiszen magának nincs nagy hasa."

Az edinburgh-i herceg arroganciája nem mindenkinek tetszik, de a brit alattvalók általában azt becsülik benne, hogy jó családapa, kapcsolata a királynővel meghitt és zavartalan. Azt pedig megértik, hogy a napi munkáját ezután valamivel könnyebbre fogja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást