Mégis a csíra okozza a járványt?

Infostart
2011. június 10. 11:59
Németországban feloldották a salátaféléket, nyers uborkát és a paradicsomot az egészségügyi zárlat alól, mert már semmi jel sem vall arra, hogy az életveszélyes hasmenést ezeknek a zöldségeknek a fogyasztása okozhatta. Enyhült a Berlin és Madrid közti feszültség is, miután a spanyol kormány elállt a kártérítési követelésétől, a német hatóságok pedig ígéretet tettek arra, hogy népszerűsítik a Spanyolországból érkező uborkát. Még ma is majdnem kétezer embert kezelnek.

Helyileg termesztett növényi csírák okozzák az eddig 29 ember életét követelő, és csaknem 3000-et megbetegítő hasmenésjárványt, így a paradicsom, uborka és saláta fogyasztására vonatkozó figyelmeztetést feloldották - mondta Reinhard Burger, a németországi Robert Koch Intézet elnöke pénteken.

Bár a korábban gyanúsított alsó-szászországi gazdaságból származó növényeken végzett tesztek egyike sem volt pozitív, a járványügyi vizsgálat elég bizonyítékkal szolgál a következtetések levonásához - hangsúlyozta Burger. A csírákra vonatkozó hatósági intés tehát továbbra is érvényben marad.

Düsseldorfban azonban bejelentették: az észak-rajna-vesztfáliai egészségügyi illetékesek első ízben mutattak ki EHEC-baktériumot egy szeméttárolóban talált, felbontott csomagú növényi csírán.

A fogyasztóvédelmi miniszter elismerte, hogy a járvány okozójának felkutatására tett erőfeszítéseket nem sikerült tökéletesen összehangolni, de cáfolta, hogy a hatóságok nem tettek meg minden a kór gyors terjedésének megakadályozására.

Időközben a madridi kormány is késznek tűnik a megbékélésre Berlinnel az EHEC-baktériumok okozta uborka-háborúban: az európai ügyekben illetékes miniszter ugyanis bejelentette, hogy Madrid letett kárpótlási igényéről, de elvárja a német hatóságoktól, hogy a spanyol uborka jó hírnevének helyreállítását.

Mint emlékezetes, eredetileg három, Spanyolországból érkezett uborkában mutatták ki az EHEC-baktériumokat, ezért több tonnányi szállítmányt küldtek vissza, illetve semmisítettek meg.

Az általános derűlátás ellenére a brit evezős válogatott lemondta a részvételt a június 17, Hamburgban kezdődő kerülő Világkupán, mert Londonban a sportág vezetői túlságosan kockázatosnak ítélik az utazást. Eredetileg 85 fős brit küldöttség készült a hamburgi versenyekre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást