Strauss-Kahn ártatlannak vallja magát

Infostart
2011. június 6. 08:13
Ártatlannak vallja majd magát hétfői bírósági meghallgatásán Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap volt vezetője. Ezt követően megindulnak perének előkészületei, amelyben azzal vádolják majd, hogy megpróbált megerőszakolni egy szállodai szobalányt.

Dominique Strauss-Kahnt méltatták a pénzügyi válság és az eurózónát fenyegető adósságkrízis kezelésében nyújtott teljesítményéért, sokan pedig arra számítottak, hogy a következő francia elnökválasztásokon legyőzi Nicolas Sarkozyt, de hétfőn egy New York-i bíróságon jelenik meg, hogy megpróbálja megvédeni magát az ellene felhozott súlyos vádakkal szemben.

Egy New York-i szálloda 32 éves szobalánya és a hatóságok jogtalan fogva tartással és szexuális bűncselekmények elkövetésével vádolják a négygyermekes családapát. Strauss-Kahn már korábban azt mondta, hogy tagadja az ellene felhozott vádakat, és ügyvédei is megerősítették, hogy ártatlannak fogja vallani magát.

A volt IMF-vezér négy napot töltött a hírhedt New York-i Rikers Island börtönben. Most házi őrizetben védekezhet, de ez roppant költséges számára, nem is beszélve arról, hogy mennyit fizet ügyvédeinek. A perre való felkészülés csak most indul meg, az esküdtek kiválasztása akár hónapokig is eltarthat.

Strauss-Kahnnak összesen hat millió dollár értékű óvadékot kellett letennie, a nap 24 órájában őrzik, és még elektromos nyomkövetővel is figyelik. A hatóságokkal kötött alku értelmében Strauss-Kahn vállalta, hogy ő állja a havonta 200 ezer dollárba kerülő biztonsági intézkedések költségeit. Az IMF egykori feje a börtön helyett New York egyik bohémnegyedében, a TriBeCa kerület egyik luxusházában lakhat a per idején.

Ingatlanügynökségek szerint a minimozival és konditeremmel rendelkező komplexum legutóbb 14 millió dollárért cserélt gazdát.

Strauss-Kahn vagyonát 2 millió dollárra becsülik ügyvédei, így még az ő számára is költséges ott lakni. Úgy tűnik azonban, hogy nála vagyonosabb felesége, Anne Sinclair francia televíziós újságíró, - aki korábbi nőügyei ellenére kiállt mellette -, nem vonakodik attól, hogy anyagilag is támogassa férjét.

Az ügyvédi csapat mellett az ügyészek is jogi nagyágyúk, és a rendőrség által kiszivárogtatott hírek szerint a hatóságok egy sor tárgyi bizonyítékot gyűjtöttek össze.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást