Milánóban dől el Berlusconi jövője?

Infostart
2011. május 30. 11:43
A kormányzásáról szóló bizalmi szavazással érnek fel a milánói helyhatósági választások Silvio Berlusconi számára. A szex- és korrupciós botrányok miatt perbe fogott olasz miniszterelnök számára jelzésértékű lesz, hogy kit választanak az észak-olasz város polgármesterének.

Milánóban kezdődött Silvio Berlusconi politikai pályafutása, de vajon ott is ér-e véget? Ezt találgatják olasz kommentátorok és a miniszterelnök. Milánó Silvio Berlusconi szűkebb pátriája, vállalkozásai központja, és hírhedt "bunga bunga" partijainak színhelye.

A kormányfő most a polgármester-választás eredményeit várja, bár korábban arra utalt, hogy a jelöltje vereségére számít. Letizia Moratti, Berlusconi pártjának, a Szabadság Népének (PDL) polgármestere, az első fordulóban jelentősen lemaradt baloldali kihívója, Giuliano Pisapia mögött. A második fordulót vasárnap és hétfőn tartják.

A közvélemény-kutatások azt sugallják, hogy Berlusconinak nem sikerült Moratti oldalára állítani a szavazókat a muszlim és roma bevándorlás veszélyeinek emlegetésével, és a Milánó helyett végül Nápolyba és Szardíniai villájába utazott a hétvégére. Programja szerint a hétfői és keddi napot Romániában tölti - a választások délután három órakor történő lezárása idején is. Emiatt korrupciós pere hétfői és szex botránya nyomán indított pere keddi meghallgatásán sem lesz jelen.

Olaszország 90 városában rendezték meg a helyhatósági választások második fordulóját, amelyben hat millióan szavazhatnak. A milánói voksot kulcsfontosságúnak tartják Berlusconi jövője szempontjából. Az első fordulóban Berlusconi jelöltje a második helyre szorult, ha most is veszít, akkor közel húsz év után vált gazdát a város.

A miniszterelnök számára komoly csapás volt, hogy a voks előtt lemondott ipari államtitkára, Daniela Melchiorre, aki azzal indokolta távozását, hogy főnöke a múlt heti G8-as csúcson úgymond nyilvánosan becsmérelte az olasz bírákat és ügyészeket.

A tévében bemutatták azokat a felvételeket, amelyeken Barack Obama amerikai elnök meglepett arckifejezéssel hallgatja, hogy "Olaszország szinte a baloldali bírók diktatúrájává vált". A kormány támogatói szerint ugyanakkor az államtitkár távozása nem számít sokat, és köpönyegforgatónak nevezték. Daniela Melchiorre korábban vizsgálóbíró, majd az utolsó balközép kormány tagja volt, mielőtt átállt volna a jobboldalhoz.

Berlusconi pozícióit gyengítette koalíciós partnere, az Északi Liga hozzáállása is. Bár a pártvezetés nem akarta kihúzni a miniszterelnök lába alól a szőnyeget, sok párttag szívesen megszabadulna tőle.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást