Gondtalan nyugdíjaskor - Ön is csak a lottóötösben bízik?

Infostart
2011. május 29. 19:10
Az európaiak és amerikaiak sokkal kevesebbet tesznek félre nyugdíjas éveikre, mint az ázsiaiak - figyelmeztet jelentésében az HSBC bank. Valóságos kelet-nyugati szakadék alakult ki, és sok nyugati arra számíthat, hogy idős éveire sokkal rosszabbul fog élni, mint szülei generációja.

Szakértők "strucc generációnak" nevezték el azokat a fiatal és középkorú nyugati dolgozókat, akik túl keveset tesznek félre nyugdíjas éveikre, és emiatt nehezebb öregkorra számíthatnak. Ez a nemzedék előszeretettel ostorozza a mai időseket és egyre inkább sértettebb, amiért nyugdíjbefizetéseivel el kell tartania őket. Közben azonban nem gondol saját nyugdíjas éveire - amelyek a jelek szerint egyébként egyre inkább kitolódnak.

A londoni székelyű, globális bankóriás, az HSBC 17 000 embert kérdezett meg 17 országban. Úgy találta, hogy a gazdasági-pénzügyi válságot követően Észak-Amerikában és Európában sokan arra számítanak, hogy rosszabbul telik majd nyugdíjas koruk, mint szüleiké. Más országokban azonban továbbra is pozitív a jövőkép; különösen igaz ez Indiára és Kínára.

David Wells, az HSBC befektetési, nyugdíjügyi és megtakarítási ügyekkel foglalkozó vezetője szerint, ha a nyugatiak nem vesznek példát az ázsiaiakról, és nem vállalnak felelősséget a jövőjükért, akkor sajnos beigazolódnak a félelmeik.

A válaszadók felének semmilyen pénzügyi terve nincs nyugdíjas korára, 41 százalék pedig bevallja, hogy nem készült fel eléggé. Míg Nyugaton 32 százalék számít nehéz öregkorra, addig Kínában csak 17 százalékos az arány. Három millió brit dolgozó például, mindössze abban reménykedik, hogy megnyeri a lottót, és ezzel teremt anyagi biztonságot.

A kínai háztartások a GDP 38 százalékának megfelelő pénzt spóroltak meg, az indiaiak 35 százalékot, az amerikaiak ennek csupán egytizedét. Ennek kapcsán mondta nemrég Niall Ferguson történész, hogy a protestáns munkaetika - a kemény munka és a takarékosság - immár nem az ebből sikert kovácsoló Nyugatra, hanem a Keletre igaz.

Az HSBC szerint jobban kell informálni az embereket, ezért oktatóprogramokat kell indítani. A kormányok pedig adókedvezményekkel segíthetnék a nyugdíjra való takarékoskodást - tette hozzá. Azok, akik terveznek, sokkal nagyon valószínűséggel fogják élvezni nyugdíjas éveiket - figyelmeztetnek a szakértők. A trend azonban egyelőre az, hogy Keleten kezd kialakulni a gazdag nyugdíjasok nemzedéke.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást