Koalíciós feszültség a Mátyás szobor miatt

Infostart
2011. május 25. 18:40
Romániában koalíciós feszültséget gerjesztett a kolozsvári Mátyás szoborcsoport előtt, hétfőn elhelyezett felirat.

Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter felkérte Kolozsvár jobboldali polgármesterét, hogy haladéktalanul távolítsa el a Mátyás szoborcsoportot körülvevő gyepes területről azt a bronztáblát, melyet ismeretlenek hétfőn helyeztek el.

A tábla Mátyás román származására és egy moldvabányai csatára utal, amelyen a király vereséget szenvedett a moldvaiaktól. A szöveg 1932 és 1940 között állt először a talapzaton, amikor a szobor ledöntését szorgalmazó román nacionalistákat próbálták ezzel kielégíteni, majd 1992-ben az ultranacionalista Gheorghe Funar polgármester tetette fel ismét.

Tavaly azonban a szoborcsoportot a román és a magyar állam közös anyagi hozzájárulásával restaurálták, és a tervnek megfelelően már csak a király és a szobrot megalkotó Fadrusz János neve, illetve a felavatás éve került négy nyelven a bronztáblára.

A magyarokat sértő szöveg újbóli kifüggesztését román akadémikusok egy csoportja szorgalmazta az elmúlt napokban. A városháza szerint a restaurálási tervben is szerepelt a felirat visszahelyezése, ezt azonban a minisztérium dokumentumokkal cáfolta.

László Attila, Kolozsvár alpolgármestere egyenesen műemlékgyalázásnak nevezte a történetet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást