Londonban az amerikai elnök

Infostart
2011. május 24. 14:35
Barack Obama amerikai elnök európai útja második állomására, Londonba érkezett. Írországot valamivel a tervezettnél korábban kellett elhagynia az izlandi vulkánkitörés hamufelhője miatt. Az Obama-házaspár II. Erzsébet királynő vendégeként a Buckingham-palotában lakik, ott találkozhattak a nászútjáról visszatért Vilmos herceggel és feleségével.

Barack Obama elnök biztonságára a legnagyobb körültekintéssel vigyáz az amerikai titkosszolgálat, még a királyi palotában rendelkezésére bocsátott szobák ablakait is robbanásnak ellenálló üvegtáblákkal vonták be, esetleges rakétamerénylet meghiúsítása érdekében.

De Írországban becsúszott egy kis hiba a biztonságiak számításába. A General Motors autógyár két vastagon páncélozott Cadillac gépkocsit készített elnöki megrendelésre, egyikben utazik az elnök, a másikban a testőrei foglalnak helyet. A gépkocsik súlya egyenként nyolc tonna.

Hétfőn elsőnek a kettesszámú gépkocsi hagyta volna el az Egyesült Államok írországi nagykövetségének udvarát, az összegyűlt tömeg már ekkor tapsolt és ujjongott. Ám a súlyos jármű alja fennakadt a rácsos kapu előtti fekvőrendőrön, az autó megfeneklett. Utasai másik kocsiba szálltak át, s követték az elnöki limuzint, amely egy oldalsó kapun át gördült ki.

Barack Obama írországi látogatása a továbbiakban zavartalan volt: tárgyalt az ír vezetőkkel, megtekintette anyai ükapja szülőfaluját, megkóstolta a Guinness sört és beszédet mondott egy dublini téren, ahol - talán a néhai John F. Kennedy elnök berlini példáját követve - vendéglátói nyelvével is megpróbálkozott. "Ta athas orm le bheit in Eireann" azaz "öröm itt lenni, Írországban" - mondta.

Londoni látogatása első napján, családi ebéden látta vendégül II. Erzsébet királynő, ahol az Obama-házaspár találkozhatott a nászútról visszatért unokával, Vilmos herceggel és hitvesével. Az esküvőre Obamáék nem voltak meghívva.

Az elnöki látogatás keddi napirendjén szerepelt még tisztelgés David Cameron miniszterelnöknél, az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzása, majd találkozó az ellenzék szocialista vezérével, Ed Millibanddel, este pedig a királynő ad díszvacsorát számukra a Buckingham-palota tükörtermében.

Szerda délelőtt ül le világpolitikai kérdéseket érintő, érdemi tárgyalásokra Barack Obama és David Cameron, majd a parlament két házának együttes ülésén mond beszédet az amerikai elnök. Ez után tér vissza kerti flekkensütő partira a Downing Street tízbe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást