Koncepciós per fenyegeti a korrupció ellen harcoló bloggert

Infostart
2011. május 14. 10:00
Oroszországban szándékos károkozás miatt ismét nyomozást indítottak egy olyan blogger ellen, aki különböző korrupciós ügyeket próbált feltárni a WikiLeakshez hasonló honlapjával. A vád szerint az egyik kormányzóság faipari vállalatánál okozott el több tízezer dolláros kárt.

Alekszej Navalnij a kirovi kormányzó, Nyikita Belik nem fizetett tanácsadója volt 2009-ben, és nyomozók azzal vádolják, hogy egy immár állami tulajdonú faipari cégnél okozott tevékenységével 46 ezer dolláros kárt. A pontos megfogalmazás szerint "félrevezetés útján okozott anyagi kár okozásával" vádolják.

Navalnij mellett egykori főnöke is kiállt, maga az aktivista pedig teljességgel hamisnak nevezi a vádakat, és azt mondja: azokat Vlagyimir Putyin miniszterelnök Egységes Oroszország pártja és az állami tulajdonú monopóliumok találták ki. Marija Gajdar kirovi alkormányzó is a blogger védelmére kelt, mondván, hogy "nonszensz" vádakról van szó, és az sem világos, miért tett volna a korrupció-ellenes Navalnij törvénytelenséget. Arra is kíváncsi, pontosan mi is volt ez a tevékenység.

A 34 éves ügyvéd szerint valójában bosszút akarnak állni rajta, mert azt állította, hogy négy milliárd dollárt loptak el a Transznyefty olajcégtől és azt is, hogy zavaros ügyletek folynak a VTB állami banknál.

Navalnij két éve kezdett hadjáratot, hogy leleplezze azokat az állami hivatalnokokat és üzletembereket, akik közpénzeket lopnak el. Az a módszere, hogy részvényeket vesz állami cégekben, majd részvényesként élni próbál törvényes jogával, hogy elszámoltassa őket. Bírósági pereket indított például, hogy zavaros ügyleteket hozzon napvilágra.

Tavaly októberben a liberális Gazéta.ru és a Kommerszant újság "virtuális választásán" a legtöbb válaszadó őt akarta moszkvai polgármesterként látni.

Decemberben létrehozta a RoszPil honlapot - a "pil" a pility, fűrészelni szó rövidítése, és arra utal, hogyan vágnak le egyesek közpénzeket. Az oldalon olyan állami tendereket publikál, amelyeket gyanúsnak tart - például, feltette a kérdést: miért kellett egy regionális vezetőnek méregdrága szolgálati autó?

Navalnij sokakat magára haragított, amikor az orosz kormánypártot, a Vlagyimir Putyin miniszterelnök által vezetett Egységes Oroszországot "a csalók és tolvajok pártjának" titulálta.

A hatóságok most megpróbálnak felmelegíteni egy ügyet, amelyben az a vád, hogy rávette a Kirovlesz faipari cég vezetőjét, kössön előnytelen üzletet egy másik vállalattal, ami komoly kárt okozott. Korábban botrányt váltott ki, hogy a szövetségi biztonsági szervek arra kényszerítették az orosz Google-nak is nevezett Yandex keresőoldalt, fedje fel, ki adományoztak pénzt a RoszPil korrupció-ellenes oldalnak. Egyes adakozók azt mondták, hogy ezután a Kremlt támogató ifjúsági szerveződés, a Nasi aktivistája zaklatta őket telefonon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást