Ahol a rádió iránti szerelem örök

Infostart
2011. május 13. 18:40
A briteknél ismét rekordot döntött a rádióhallgatók száma: a szigetország lakosságának majdnem 92 százaléka hangol hetente rá legalább egy rádióadóra. Emellett rekordot állított fel a "beszélős rádiók" zászlóshajója, a Radio 4, amely minden korábbinál több, közel 11 millió hallgatót vonzott.

A britek szenvedélyesen szeretik a rádiót, és úgy tűnik, a szerelem még jobban elmélyül. Egy évvel ezelőtt a parlamenti választások, majd a futball vb duzzasztotta fel jelentősen a hallgatók táborát, idén azonban nem volt olyan nagy országos esemény, amivel könnyen meg lehetne magyarázni a rádiók népszerűségét.

A királyi esküvőt például, sokan tévén nézték, és Wills és Kate - ahogy becézik a mézesheteit töltő ifjú párt - amúgy is a negyedév vége után mondta ki a boldogító igent.

A hallgatottsági adatokat mérő szervezet, a Rajar első negyedéves adatai szerint a britek közel 92 százaléka rádiózik hetente, ami új rekord, csakúgy, mint hetente rádiózással töltött órák száma.

Az interneten keresztül történő rádiózás látványosan megugrott: tavalyhoz képest közel 30 százalékkal többen hallgatnak így műsorokat. Több mint tíz százalékkal nőttek a digitális rádiók eladásai, hasonló mértékben ahhoz, ahogy emelkedett a mobiltelefonon rádiózók száma.

A beszélgetős műsorokat közvetítő adók ismét látványos sikereket értek el. A Sony Rádióakadémia Év Rádiója díját - az angol rádiós szakma legnagyobb elismerését - a TalkSport szerezte meg, amely első ízben 3 millió 250 ezer embert ér el hetente. A Premierliga, a spanyol El Classicók és az Eb-selejtezők izgalmai további hallgatókat vonzottak.

Az angolok "Kossuth rádiója", a BBC Radio 4 azonban még ennél is jelentősebb eredményt produkált: tavaly nyárhoz képest közel megduplázta hallgatói számát - immár 11 millióan kíváncsiak a műsoraira, ami azt jelenti, hogy a brit lakosok egyötöde hallgatja az adót. A BBC-nél ezt a roppant népszerű reggeli műsor, a Today vonzerejével és a Szabó családnak megfelelő rádiós szappanopera, az Archers hűséges hallgatótáborával magyarázzák. (Az Archersnek egyébként néhány éve magyar szereplője is volt.)

A hírekre éhes briteket emellett az arab országokban indult demokratikus mozgalmakról szóló tudósítások és elemzések láncolták a Radio 4-hoz.

A szigetországban továbbra is a kereskedelmi rádiók dominálnak: a hallgatói torta több mint egyharmada, 34 százalék az övék, de a nemzetközi gyakorlatban különleges módon, tévé-előfizetési díjból finanszírozott közszolgálati BBC rádiók alig maradnak le a maguk 31 százalékával.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást