"A kettős állampolgárságot teljesen felszámolni nem lehet, de korlátozni igen"

Infostart
2011. május 9. 20:20
Várhatóan a kettős állampolgárság korlátozását és az ezzel kapcsolatos szabályok szigorítását javasolja a kérdés rendezésére felállt francia parlamenti bizottság elnöke.

Claude Goasguen szerint meg kell fontolni a politikai jogok korlátozását a kettős állampolgárságúak esetében, megfogalmazása szerint ugyanis "zavaró", hogy valaki két országban is szavazni tudjon.

Az elmúlt húsz évben a polgári jogok túlságosan nagy hangsúlyt kaptak a politikai és a törvényhozási folyamatokban, az állampolgársággal kapcsolatos kérdések viszont háttérbe szorultak - fogalmazott a La Croix című katolikus napilapnak adott interjúban Claude Goasguen. Szerinte ez azért jelent problémát, mert míg a polgári jogok alapvetően a köztársaság törvényeinek a tiszteletben tartásáról szólnak, addig az állampolgárságnak egy mélyebb, önkéntes alapú elköteleződéssel kell együtt járnia.

A globalizáció éppen ezt az elköteleződést gyengítette meg, hangsúlyozta a politikus, ezért ennek ellensúlyozására a bizottság kormánypárti és ellenzéki tagjai azt szeretnék, ha az állampolgárság megszerzése a jelenleginél lényegesen komolyabb és ünnepélyesebb formákkal járna. Különbséget kell tenni a tartózkodási engedély és az állampolgárság megszerzése között, mondta Claude Goasguen, és ennek kiemelésére a testület tagjai a Franciaországban nem létező állampolgársági eskü bevezetését is fontolgatják.

A politikus szerint külön problémát jelent, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező személyek két országban is szavazhatnak. E "zavaró" tényező kiküszöbölésére a bizottság két megoldás javasol majd: az egyik szerint az érintetteknek választaniuk kellene, hogy hol adják le voksukat, a másik elképzelés az, hogy korlátoznák Franciaországban az ezzel kapcsolatos jogaikat.

A bizottság elnöke úgy véli, hogy a kettős állampolgárságot teljesen felszámolni nem lehet, de korlátozni igen. Ennek egyik módja az, hogy a másik ország kormányával kétoldalú szerződéseket kötnek, de mivel a jelenség egyre több ország számára jelent fejtörést, szerinte hosszú távon az lenne a megoldás, ha az Egyesült Nemzetek Szervezete nemzetközi egyezményt dolgozna ki a kettős állampolgárságról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást