Útlevélellenőrzéssel az illegális bevándorlás ellen

Infostart
2011. május 6. 10:02
Az Európai Unió a polgárok egyik alapjoga, a személyek szabad mozgásának korlátozására készül a külpolitikai események által megindult menekültáradat megállítására. A Brüsszeli Bizottság francia és olasz nyomásra azt javasolja, hogy "különleges helyzetekben" ismét vezessék be az úgynevezett schengeni övezet országai közti határellenőrzéseket.

Lehet, hogy ismét fel kell majd mutatni az útlevelet, ha egyik európai országból a másikba utazik az uniós polgár? Az arab demokratikus mozgalmak és az Észak-Afrikából érkezett menekültek miatt az EU korlátozhatja egyik nagy vívmánya, a schengeni szerződést aláíró tagállamok közötti szabad mozgást.

Francia és olasz javaslatra a Brüsszeli Bizottság azt javasolja, hogy "különleges esetekben", amikor "a külső határok különösen nagy nyomás alá kerülnek", függesszék fel az egyezményt, azaz ismét vezessék be a határellenőrzést.

Olaszország nem mindennapi módon 25 ezer illegális bevándorló elhelyezésével volt kénytelen megküzdeni az idén - azt követően, hogy januárban a tunéziai felkelés elsöpörte az ottani diktatúrát.

Róma hónapok óta könyörög uniós segítségért, de mivel nem sok ígéretet kapott, így úti okmányokkal látta el a menekülteket, és továbbengedte őket a schengeni övezet más országaiba. Mindez feldühítette a franciákat, akik megerősítették az olasz határ védelmét, és nem engedték be a tunéziai menekülteket szállító vonatokat.

Nicolas Sarkozy francia elnök és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök végül ezután állt elő a határellenőrzés ideiglenes felújításáról szóló javaslattal.

Az Európai Parlamentben azonban nem aratott osztatlan tetszést az ötlet. "A migrációra adott válasz nem lehet a határellenőrzés felújítása, Európának el kell ítélnie a francia és olasz módszer" - mondta Guy Verhofstadt, a az EP liberális frakciójának vezetője.

Még a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő és sebezhető tengeri határral rendelkező Görögország is ellenkezett, és sürgette, hogy ideiglenes maradjon a szigorítás. 2010-ben az EU-ba tartó illegális bevándorlók kilenctizedét, 128 ezer embert, Görögországban fogták el.

Cecilia Malström Uniós belügyi biztos megerősítette, hogy csak különleges esetekben térhetnének vissza a schengeni országok közötti belső határok ellenőrzéséhez.

A javaslatról a jövő héten tárgyalnak az EU-tagállamok belügyminiszterei, majd az a június 24-i csúcs napirendjére kerül. Ezt követően a tagállamok és az Európai Parlament dönt majd arról, hogy törvényt alkossanak-e belőle.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Útlevélellenõrzéssel az illegális bevándorlás ellen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást