Tényleg meghalt Oszama bin Laden?

Infostart
2011. május 4. 19:29
Miközben lassan újabb részletek látnak napvilágot Oszama bin Laden terrorvezér megöléséről, világszerte sokan kételkednek abban, hogy valóban meghalt-e az al-Kaida főnöke. A gyanakvást csak erősíti, hogy nem adtak ki képeket a holttestről, és felvételt a tengeri temetésről.

Oszama bin Laden és az al-Kaida már szeptember 11. után bőséges anyagot szolgáltatott az összeesküvés-elméletek híveinek. Sokan hisznek abban, hogy a New York-i ikertornyokat felrobbantották, és nem a becsapódó utasszállító gépek okozta tűz miatt dőltek össze. Bin Laden halála után pedig abban kételkednek, hogy tényleg agyonlőtték a terroristavezetőt az amerikai kommandósok.

Meglepő módon egymást esküdt ellenségnek tekintő emberek is hasonló véleményen vannak. A terrorvezér utolsó otthonánál pakisztáni fiatalok tüntettek és kántálták, hogy "Oszama él". A Yahoo szerint az Egyesült Államokban főleg az Oregon, Wisconsin, Észak-Karolina és Indiana államokbeli férfiak kételkednek. Az iráni félhivatalos hírügynökség, a Mer, hazugságnak nevezte a halálhírt.

Az Egyesült Államokban közben Cindy Sheehan békeaktivista - aki 2005-ben háborúellenes tábort hozott létre George W. Bush elnök birtokánál - azt mondta: aki elhiszi bin Laden halálhírét, az hülye.

Afganisztánban a bin Ladennek sokáig menedéket nyújtó tálibok is látszólag kételkednek, és azt mondják: "korai még a haláláról beszélni", és az Egyesült Államok nem mutatott be meggyőző bizonyítékot.

Bin Laden egykori szövetségeinek azonban több mint másfél napig tartott, mire reagáltak. Elemzők szerint a tálibok nem akarják elismerni, hogy az amerikaiak és szövetségeseik immár erősebb tárgyalási pozícióban vannak, mint korábban. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter hétfőn is a tárgyalásos megoldást sürgette.

Másfelől azonban figyelemre méltónak nevezik, hogy a fejlett médiagépezetet kiépítő tálibok ilyen sokáig vártak. Ezzel érzékeltetni akarják, hogy nem érdeklik őket az al-Kaida globális terrortervei. Utóbbi éppen azt jelentheti, hogy belátták: fontos eltávolodni a nemzetközi terrorszervezettől, ha valamilyen jövőbeli politikai szerepet remélnek Afganisztánban.

Az összeesküvés-elmélet hívei közben két indokot hoznak fel, miért "ködösít" Washington bin Laden halála ügyében: Amerikában arról beszélnek,, hogy az akció jól jött Barack Obamának, mert növelte az elnök népszerűségét, a muzulmán világban pedig arról, hogy így folytathatja a terror elleni háborút.

Közben Leon Panetta, a CIA vezetője azt mondta: a Fehér Ház ki fogja adni a halott bin Ladenről készült képet, de a döntést az elnök hozza meg. Obama stábja azzal indokolta a késlekedést, hogy a "felkavaró" kép indulatokat korbácsolhat fel, és bosszúra késztethet egyeseket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást