Faji kvóta a francia futballválogatottnál?

Infostart
2011. május 2. 20:20
Botrány tört ki Franciaországban azt követően, hogy egy internetes hírportál hangfelvételekre hivatkozva állítja: a Francia Labdarúgó Szövetség faji kvótát akart bevezetni a jövő válogatott focistáinak kiválasztásában. Az ügyben Laurent Blanc szövetségi kapitány is érintett, aki tagadja a vádakat, azt azonban elismerte: azt akarják, hogy a leendő válogatott labdarúgók jobban kötődjenek a francia nemzethez.

A Mediapart nevű hírportál által megszerzett hangfelvételek szerint tavaly novemberben a szövetség vezetői tanácskozást tartottak, amelynek a fő témája az volt, hogy miképpen tudják a jövőben már az ifjúsági válogatott szintjén kiszűrni azokat a kettős állampolgárságú, tehát bevándorolt fiatalokat, akikről feltételezhető, hogy felnőttként esetleg szülei vagy nagyszülei származási országának a válogatottját fogják erősíteni.

A Mediapart az ott elhangzott, meglehetősen kötetlen beszélgetés alapján jutott arra a következtetésre, hogy valójában kvóták bevezetéséről van szó. Laurent Blanc szövetségi kapitány ugyanis egyebek mellett azt mondta: meg kell változtatni a kiválasztási kritériumokat. Szerinte a jelenlegi szemlélet az erős és magas játékosokat részesíti előnyben, márpedig mint mondta, ezek zöme a "feketék" közül kerül ki.

A fenti kijelentés miatt a szövetségi kapitányt most rasszizmussal vádolják, amit az érintett határozottan visszautasított, és ez ügyben Alou Diarra, a válogatott jelenlegi csapatkapitánya is megvédte edzőjét. A kedélyeket azonban tovább borzolta, hogy a sportminiszter időközben felfüggesztette beosztásából a szövetség egyetlen, a minisztérium alkalmazásában álló országos technikai igazgatóját. A szakma képviselői ezzel kapcsolatosan a "politikai korrektség" győzelméről beszélnek, hangsúlyozva, hogy az érintettet mindenféle vizsgálat nélkül büntették meg.

A kérdés azért is gerjeszt komoly indulatokat, mert a politika eddig a bevándorlók gyermekeinek egyik fő integráló eszközét látta a francia fociválogatottban, és ez a funkciója a jelek szerint egyre inkább kifulladóban van. A nemzethez való szorosabb kötődés kérdése egyébként a tavalyi labdarúgó-világbajnokságot követően vetődött fel komolyan, a francia csapat tagjai ugyanis akkor nem csak botrányosan játszottak, de a nemzeti himnuszt sem voltak hajlandók énekelni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást