Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Soha ne hagyja jelszóvédelem nélkül a wifijét!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sokkoló módon tapasztalta meg egy New York-i férfi, mivel jár, ha nem védi le jelszóval házi internet-hálózatát: fegyveres FBI-ügynökök törtek rá otthonában, és vádolták meg azzal, hogy gyermekpornót tölt le. Holott csak annyit tett, hogy szomszédjai számára is elérhetővé tette wifijét és így az internetet.

Barry Covert nehezen tudja feldolgozni, ami vele történt. Egy márciusi napon, reggel fél hétkor azon elmélkedhetett, miért fekszik lakása padlóján, miközben amerikai szövetségi ügynökök fegyvert szegeznek rá, és azt kiabálják: ismerje be, hogy pedofil. Az egyik ügynök felrohant az emeleti hálószobába, és ledobták a lépcsőn a férjemet, aki megsebesült - mondta a felesége.

Covert számára a szörnyeteg az új wifi-router, a lakásban drótnélküli internet hozzáférést biztosító modem volt. Annyira elege lett abból, hogy nem sikerült beállítani a jelszót, hogy védelem nélkül hagyta a rendszert.

Hasonló dolog történt egy sarasotai férfivel. Õt is meglátogatta az FBI, miután valaki horgonyt vetett a háza előtti kikötőben, és a nyílt wifijét használva 10 millió gyerekpornó képet töltött le. Egy New York állambeli férfit 2009-ben fogtak el illegális videók letöltése miatt, de kiderült, hogy a tettes szomszédja volt, akit csak idén április közepén ítéltek el.

Barry Covert két órán keresztül élvezhette az FBI-ügynökök vendégeskedését, akik módszeresen átvizsgálták a házi számítógépét, majd felsége iPadjével és a pár mobiltelefonjaival együtt lefoglalták azt.

A bűnüldözők három nap alatt kiderítették, hogy Covert igazat mondott: nem ő töltött le gyerekpornót a wifi-hálózatán keresztül. Egy héttel később letartóztatták egy 25 éves szomszédját, akinek ügye szövetségi bíróság elé került - azaz súlyos esetnek számít. A fiatalembert azzal vádolják, hogy haszonszerzésre használta fel a letöltött illegális képeket. Coverttől később bocsánatot kértek a hatóságok.

Függetlenül attól, hogy az ember bűnös-e vagy sem, ha internetes bűncselekményekről van szó, akkor eleve gyanús a hatóságoknak - mondja Orin Kerr, a Washingtoni Egyetem jogi karának professzora.

A Wi-Fi Szövetség nevű szervezet felmérése szerint a 18 és 32 év közötti amerikaiak közel harmada vallotta be, hogy mások drótnélküli hálózatán át próbált hozzáférni az internethez. Világszerte 201 millió otthonban van becslések szerint wifi. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 40 százaléka inkább odaadná valakinek a lakáskulcsát, mintsem, hogy megossza velük a jelszavát. Sokan azonban elvből nyitva hagyják wifi-hozzáférésüket. Németországban ugyanakkor egy bírósági döntés nyomán 100 eurós bírságra számíthat az, aki nem védi le jelszóval wifi-hálózatát.