Új fegyvert vetnek be az amerikaiak a kalózok ellen

Infostart
2011. április 14. 20:20
Új fegyverrel szállhat szembe az amerikai haditengerészet az Indiai-óceánon portyázó kalózokkal. Sikeresen tesztelték azt a lézerfegyvert, amely képes megbénítani a kisebb hajók motorjait, és precízen lehet vele célozni még a hullámzó tengeren is.

Az amerikai haditengerészet a Csillagok háborúját idéző fegyverrel akarja megbénítani a szomáliai kalózokat. Sikeresen tesztelték azt az ágyút, amely a Csendes-óceán hullámzó vizén pontosan eltalálta egy célba vett hajó motorját, és felgyújtotta azt.

A kutatók elmondták, hogy több kilométerről lőttek, és így is célba találtak. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a haditengerészet Luke Skywalkerjei mikor tehetik rá kezüket a lézerágyúra.

Az eszköz egy teniszlabda vastagságú lézersugarat lő ki, és arra használható, hogy megállítsák vele a kisebb hajókat, például a szomáliai kalózok gyorsan mozgó motorcsónakjait.

"Meg lehet vele hiúsítani támadást. Át lehet állítani nem halálos erejűre is, ilyenkor a célba vett személyek nagyon erős fényt látnak, így tudják, hogy rájuk célzunk" - magyarázta Michael Deitchman, a haditengerészeti kutatóhivatal egyik igazgatója.

A hagyományos fegyverekkel szemben a lézer precíz, nem pattan le, mint lövedékek, amelyek így például fogva tartott túszok sebesülését, vagy halálát okozhatják.

A szomáliai kalózok az utóbbi hónapokban egyre erőszakosabban lépnek fel, gyors motorcsónakokkal támadják meg a nagyobb hajókat, arzenáljukban AK-47-es gépkarabélyok és gránátvetők is megtalálhatóak.

Az új lézerfegyver tehát nagyon hasznos lenne velük szemben, bár egyes katonai szakértők azt mondják, hogy a mesterlövész puska is ugyanolyan hatásos egyelőre. Biztonsági elemzők szerint az amerikaiaknak komolyabb céljaik vannak a lézerágyúval, például a rakétavédelemben alkalmazhatják majd.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást