Szlovákia tudomásul veszi, hogy alkotmány készül Magyarországon

Infostart
2011. április 12. 09:40
Szlovákia elvárja, hogy Magyarország tiszteletben tartsa nemzetközi kötelezettségvállalásait - olvasható többek között abban a nyilatkozatban, melyet a szlovák külügyminisztérium adott ki a magyarországi alkotmányozási folyamattal kapcsolatban.

A hétfőn közzétett nyilatkozat szerint a szlovák külügyminisztérium tudomásul vette, hogy Magyarországon új alkotmány készül, és elvárja, hogy Magyarország tiszteletben tartsa nemzetközi kötelezettségvállalásait, illetve más államok alkotmányos berendezkedését, és hozzájáruljon a jószomszédi kapcsolatokhoz.

A dokumentum a továbbiakban leszögezi: a szlovák alkotmányos rend, a nemzetközi joggal összhangban abból indul ki, hogy a nemzetiségi kisebbségek tartozó személyek jogainak tiszteletben tartásáért és védelméért elsősorban az az ország felel, melyben a kisebbség él.

Szlovákiában a kisebbségekhez tartozó személyek védelme "összhangban a nemzetközi joggal, az egyéni jogok elvén alapul" - írják.

A dokumentum szerint a Szlovák Köztársaság kormánya programnyilatkozatával összhangban igyekszik olyan feltételeket kialakítani a kisebbségekhez tartozó személyek számára, hogy azok Szlovákiában valóban otthon érezzék magukat.

A külügyminisztériumi nyilatkozat szerint a bilaterális államközi kapcsolatokban, Szlovákia tiszteletben tartja és betartja a nemzetközi jog normáit, és érdekelt a Magyar Köztársasággal való jószomszédi kapcsolatokban. A Szlovák Köztársaság ugyanakkor következetesen el fogja utasítani a szuverenitásába való beavatkozási kísérleteket, beleértve a kisebbségekhez tartozó személyek kollektív jogainak érvényesítését - zárul a nyilatkozat.

A szlovák politikai ellenzék az utóbbi hetekben azzal vádolta a kormányt, hogy nem reagál a készülő magyar alkotmánnyal kapcsolatos budapesti kijelentésekre, különösen a kettős állampolgársággal rendelkező határon túli magyaroknak tervezett választási jog megadására.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke tétlenséggel vádolta a külügyminisztert, többek között javasolta a szlovák nagykövet azonnali hazarendelését és a két ország közötti alapszerződés felmondását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást