Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megint tarolt a szél a Tátrában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hatalmas károkat okoztak az elmúlt napok viharai a szlovákiai Magas-Tátrában, míg a Nagy-Fátrában szombat óta erdőtűz pusztít.

A szélsőséges időjárás ismét hatalmas károkat okozott a szlovákiai hegyekben: a Magas-Tátrában péntek óta a 2004. novemberi katasztrófára emlékeztető szélvihar dúlt, a szél erőssége a Lomnici-csúcson elérte az óránként 190 kilométeres sebességet. A szél fákat döntött ki, több épület tetejét leszakította, járhatatlanná tette az utakat, és két napig szünetelt a villamosközlekedés is Ótátrafüred és a Csorba-tó között.

Emberéletetn szerencsére nem követelt a szélvihar, de az anyagi kár az első becslések szerint meghaladja a negyedmillió eurót. Bár a szél mára enyhült, a hatóságok még nem oldották fel a rendkívüli állapotot, jelenleg is folyik a károk felmérése, és a helyreállítás. Az utak rendkívül veszélyesek, mivel a meglazult gyökerű fák akármikor az utakra zuhanhatnak. A hegygerinceken még dúl a vihar, ezért nem ajánlatos túrázni vagy kirándulni.

A hétvégi szélvihar a Szepességben is hatalmas károkat okozott.

Közép-Szlovákiában, Besztercebánya közelében az erdő gyulladt ki, a tűz nagy sebességgel terjed, oltásába több mint kétszáz tűzoltó kapcsolódott be, és hétfő délelőtt segítségül kellett hívni a légi egységeket is. Jelenleg csaknem száz hektáron ég az erdő, és ha a lángok terjedését nem sikerül megakadályozni, veszélybe kerülhetnek a közelben álló családi házak is.