eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megint tarolt a szél a Tátrában

Hatalmas károkat okoztak az elmúlt napok viharai a szlovákiai Magas-Tátrában, míg a Nagy-Fátrában szombat óta erdőtűz pusztít.

A szélsőséges időjárás ismét hatalmas károkat okozott a szlovákiai hegyekben: a Magas-Tátrában péntek óta a 2004. novemberi katasztrófára emlékeztető szélvihar dúlt, a szél erőssége a Lomnici-csúcson elérte az óránként 190 kilométeres sebességet. A szél fákat döntött ki, több épület tetejét leszakította, járhatatlanná tette az utakat, és két napig szünetelt a villamosközlekedés is Ótátrafüred és a Csorba-tó között.

Emberéletetn szerencsére nem követelt a szélvihar, de az anyagi kár az első becslések szerint meghaladja a negyedmillió eurót. Bár a szél mára enyhült, a hatóságok még nem oldották fel a rendkívüli állapotot, jelenleg is folyik a károk felmérése, és a helyreállítás. Az utak rendkívül veszélyesek, mivel a meglazult gyökerű fák akármikor az utakra zuhanhatnak. A hegygerinceken még dúl a vihar, ezért nem ajánlatos túrázni vagy kirándulni.

A hétvégi szélvihar a Szepességben is hatalmas károkat okozott.

Közép-Szlovákiában, Besztercebánya közelében az erdő gyulladt ki, a tűz nagy sebességgel terjed, oltásába több mint kétszáz tűzoltó kapcsolódott be, és hétfő délelőtt segítségül kellett hívni a légi egységeket is. Jelenleg csaknem száz hektáron ég az erdő, és ha a lángok terjedését nem sikerül megakadályozni, veszélybe kerülhetnek a közelben álló családi házak is.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×