Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Moszkvából irányították a német drogcsempész hálózatot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német rendőrségnek sikerült felgöngyölíteni egy kiterjedt kábítószercsempész hálózatot, amelyet Moszkvából irányítottak. A banda tagjai kizárólag az egykori Szovjetunióból származó német eredetű bevándorlók voltak, akik közül csaknem negyven személyt sikerült eddig letartóztatni. A nyomozás sikere érdekében eddig semmilyen adatot nem hoztak nyilvánosságra, holott a bűnszövetkezet több tagja már hosszabb ideje vizsgálati fogságban van, sőt egyesekre a bíróság zárt tárgyaláson már tíz évnél hosszabb börtönbüntetést szabott ki.

Münchenben a rendőrség szóvivője elmondta, hogy három évvel ezelőtt kezdték meg a nyomozást, bírói engedély alapján több száz telefonbeszélgetést hallgattak le, és számos házkutatást is tartottak.

A kiváltképpen heroincsempészésre szakosodott bandát egy moszkvai bűnszövetkezet irányította és a tagokat kizárólag a volt Szovjetunióból érkezett német származásúak köréből verbuválták. A rendszerváltás óta csaknem egymillió "népi német" települt át az egykori Szovjetunióból, és egy részük nem élt a beilleszkedés lehetőségével, hanem párhuzamos társadalmat alakítottak ki Németországban.

Nem egy közülük lezüllött és bűnözővé vált. A rendőrség szóvivője utalt arra, hogy a nyomozást megnehezítette a csempészek körében tapasztalt vasfegyelem és példátlan erőszak, amely még az időközben letartóztatott bandatagokat is sakkban tartotta.

A kábítószer-csempészésből befolyó óriási összegek végül a Moszkvában élő bandafőnököket gazdagították. Kiderült az is, hogy kezük elért még a német börtönbe került tagokig is, akik jól tudták, hogy a nyomozóhatóságokkal való esetleges együttműködést a maffiavezetők kegyetlenül megtorolják.

Így nem véletlen, hogy a hálózat magát Orjol, magyarul sas néven emlegette, amely az orosz tolvajnyelven briliánsan működött bűnszövetkezetet is jelent.

Az eddig letartóztatott 39 személyre sok éves szabadságvesztés vár kábítószercsempészés, zsarolás és erőszak elkövetése címén.