Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szeret kódot fejteni? Segítsen az FBI-nak!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tanácstalanságában a közvéleményhez fordult segítségért az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI, amely 12 éve nem tud megfejteni egy bűncselekmény helyszínén hagyott kódolt üzenetet.

1999. júniusában egy kukoricaföldön bukkantak rá az amerikai Missouri államban a 41 éves Ricky McCormick holttestére.

Az FBI törvényszéki szakértői gond nélküli kiderítették, hogy a férfit valamilyen tárggyal agyonütötték. A nyomozók azonban azóta sem boldogulnak két másik bizonyítékkal: az áldozat zsebében, két, ákombákom betűkkel papírra vetett kódolt üzenetet is találtak, és még mindig nem tudják, hogy mit is jelentenek.

McCormick gyilkosa, vagy gyilkosai továbbra is szabadlábon vannak, és a nyomozásban elakadt FBI most úgy döntött, hogy a nyilvánossághoz és az amatőr kódfejtőkhöz fordul segítségért.

A nyomozók szerint McCormick furcsa figura volt, aki maga is szenvedélyesen rajongott a kódokért és titkosírásért. A rendőrség nem találta meg a gyilkos fegyvert és más tárgyi bizonyíték sincs.

A férfi nem tartotta a kapcsolatot négy gyerekével, és bár rövid időt börtönben töltött fiatalkorúval létesített szexuális kapcsolat miatt, a nyomozók szerint ennek nem lehet köze meggyilkolásához.

A zsebében talált kódolt üzenetekben nem fedeztek fel semmilyen rendszert - mondták az FBI-nál.

Szakértők szerint a titkosírás megfejtéséhez négy lépés szükséges - írja az Independent. Először meg kell határozni az üzenet nyelvét. Utána rá kell jönni, hogy milyen rejtjellel kódolták az üzenetet. Meg kell határozni az úgynevezett kulcsot, ami alapján helyükre lehet tenni az összekevert betűket, és végül össze kell állítani a szöveget.

A McCormick-gyilkosság esetében egyik lépés sem vezetett eredményre. Aki kedvet érez a kódfejtéshez, az FBI honlapján megtalálja a két üzenetet.