eur:
393.37
usd:
367.78
bux:
66182.13
2024. április 25. csütörtök Márk

Szeret kódot fejteni? Segítsen az FBI-nak!

Tanácstalanságában a közvéleményhez fordult segítségért az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI, amely 12 éve nem tud megfejteni egy bűncselekmény helyszínén hagyott kódolt üzenetet.

1999. júniusában egy kukoricaföldön bukkantak rá az amerikai Missouri államban a 41 éves Ricky McCormick holttestére.

Az FBI törvényszéki szakértői gond nélküli kiderítették, hogy a férfit valamilyen tárggyal agyonütötték. A nyomozók azonban azóta sem boldogulnak két másik bizonyítékkal: az áldozat zsebében, két, ákombákom betűkkel papírra vetett kódolt üzenetet is találtak, és még mindig nem tudják, hogy mit is jelentenek.

McCormick gyilkosa, vagy gyilkosai továbbra is szabadlábon vannak, és a nyomozásban elakadt FBI most úgy döntött, hogy a nyilvánossághoz és az amatőr kódfejtőkhöz fordul segítségért.

A nyomozók szerint McCormick furcsa figura volt, aki maga is szenvedélyesen rajongott a kódokért és titkosírásért. A rendőrség nem találta meg a gyilkos fegyvert és más tárgyi bizonyíték sincs.

A férfi nem tartotta a kapcsolatot négy gyerekével, és bár rövid időt börtönben töltött fiatalkorúval létesített szexuális kapcsolat miatt, a nyomozók szerint ennek nem lehet köze meggyilkolásához.

A zsebében talált kódolt üzenetekben nem fedeztek fel semmilyen rendszert - mondták az FBI-nál.

Szakértők szerint a titkosírás megfejtéséhez négy lépés szükséges - írja az Independent. Először meg kell határozni az üzenet nyelvét. Utána rá kell jönni, hogy milyen rejtjellel kódolták az üzenetet. Meg kell határozni az úgynevezett kulcsot, ami alapján helyükre lehet tenni az összekevert betűket, és végül össze kell állítani a szöveget.

A McCormick-gyilkosság esetében egyik lépés sem vezetett eredményre. Aki kedvet érez a kódfejtéshez, az FBI honlapján megtalálja a két üzenetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×