eur:
395.4
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Készek az olajexportra a líbiai lázadók

A líbiai lázadók közölték, hogy akár már a mai naptól kezdve meg tudják kezdeni az olajexportot. Ez további pénzekhez és katonai felszereléshez juttatná az ország keleti felét ellenőrző erőket. Biztatást adott nekik az is, hogy Olaszország elismerte ideiglenes vezetésüket.

A lázadók kezén lévő Tobrukba várták kedd reggel az egymillió hordónyi olaj szállítására alkalmas, libériai zászló alatt hajózó Equator nevű tankert. A hajó görög tulajdonosai nem voltak hajlandók megmondani, kinek szállítanak majd, de Katar a múlt héten jelezte: segít a líbiai olaj eladásában. Az Equator szállítmánya 125 millió dollárért kelhet el a piacon.

A Financial Times megjegyzi, hogy a líbiai lázadók olajcége, az Arabian Gulf Oil Company három millió hordónyi készlettel rendelkezik Tobrukban. Az ottani terminál egy vezetéken kapcsolódik az ország legnagyobb, a Szirte-medencében található olajmezőjéhez.

A cég azt állítja, hogy napi 100 ezer hordónyi olajat termel ki, és azt a lázadók által ellenőrzött Tobrukban és Szarirban finomítja.

A tobruki olajkikötő már korábban is nagy csaták helyszíne volt: 1942-ben a szövetségesek és 240 napon keresztül harcoltak Tobruk ellenőrzéséért a német és olasz erőkkel.

A mostani harcokban a líbiai felkelők ismét benyomultak az olajexport miatt fontos Bregába, ahol szintén található egy olajfinomító. A kikötő ellenőrzése további olajbevételekhez juttatná őket, amelyekből nehézfegyvereket tudnának vásárolni a Kadhafi-milíciák elleni harchoz.

A könnyű fegyverekkel felszerelt és kevéssé szervezett lázadók az elmúlt hetekben már többször betörtek a városba, de a kormányhoz hű erők rendre elüldözték őket. Most azonban már volt katonai parancsnokok vezetik a felkelőket, ami eredményesebbé teheti az offenzívát.

A felkelés számára komoly támogatást jelent, hogy Olaszország - amely a harcok előtt Líbia legnagyobb olajkitermelője és gázimportőre volt - elismerte a lázadók tanácsát. Az olasz külügyminiszter elmondta, hogy az ENI olajcég vezérigazgatója Bengáziban, a lázadó fővárosban járt és az olajexport felújításáról tárgyalt. Az ENI jelenős mezőkkel rendelkezik Líbia keleti részén.

Hétfőn egy jordániai katonai gép is érkezett Bengáziba hét és fél tonna gyógyszerrel és orvosi eszközzel a fedélzetén. Jordánia további segélyeket is ígért. Nagy-Britannia közben közölte, hogy kommunikációs felszereléssel segíti a líbiai lázadókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×