Hol a vallás helye a társadalomban?

Infostart
2011. április 5. 11:22
A francia államfő kifejezett kérésére tartanak ma vitanapot a kormányzó Népi Mozgalom Uniója, az UMP szervezésében az állam világi jellegéről. Mivel a résztvevőknek alapvetően azt kell tisztázniuk, hol van a vallások, ezen belül is elsősorban az iszlám helye a társadalomban, a kezdeményezést hetek óta minden oldalról támadják, és az a pártvezetés és a miniszterelnök között is feszültséget keltett. François Fillon ugyanis jelezte: nem vesz részt a vitán.

A legtöbb bíráló egyszerű kampányfogásnak tartja a kérdésfelvetést, amellyel szerintük a francia államfő a közvélemény-kutatások szerint folyamatosan erősödő szélsőjobboldali Nemzeti Front vitorlájából igyekszik kifogni a szelet, és amely csak arra lesz alkalmas, hogy azon megbélyegezzék a muzulmán vallású franciákat.

Jobb és baloldali politikusok és értelmiségiek egy része egészen az utolsó pillanatig igyekezett rávenni Nicolas Sarkozyt a rendezvény lefújására, és a múlt héten ugyanezt kérték egy a Le Monde című napilapban megjelent közös nyilatkozatukban a legfőbb vallások vezetői is, akik a kérdés túlzott átpolitizálásától tartanak.

Az utóbbi helyhatósági választásokon kifejezetten gyengén szereplő UMP elnöke azonban hajthatatlan maradt, és az elnöki tanácsadóból nemrég belügyminiszterré vált Claude Guéant is azon a véleményen van, hogy a franciaországi muzulmánok egy részének a viselkedése veszélyt jelent a köztársaság világias jellegére.

A belügyi tárca vezetője szerint egyebek mellett világossá kell tenni, hogy például a kórházakban a szélsőséges muzulmán férj nem akadályozhatja meg, hogy feleségét férfi orvosok vizsgálják meg, de a Nemzeti Front által nemrég fölvetett, a nagyobb városok egyes utcáinak a forgalmát megbénító péntek délutáni imák kérdése is a napirendi pontok között szerepel.

Az UMP vezetése mindeközben bejelentette, hogy huszonhat pontból álló javaslatcsomagot tesz majd közzé a laicitás megerősítésére. Az eddig megjelent információk szerint egyebek mellett átláthatóbbá akarják tenni a kultikus helyek, ezen belül nyilván a mecsetek építésére érkező külföldi adományokat, ellenőriznék, hogy az igehirdetők ne legyenek "idegen államok szolgálatában", az iskolákban kötelezővé tennék a laicitás oktatását, a magánvállalatok pedig a jövőben szabad kezet kapnának arra, hogy olyan magatartási kódexet vezessenek be, amely szabályozná a vallási jelképek viselését, vagy éppen alkalmazottaik munkahelyi vallásos megnyilvánulásait.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást